RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Terrasrel Breukelen duurt voort: weekmarkt en horeca ruziën over beperkte ruimte in het centrum

PROVINCIE UTRECHT - Een terrasrel in Breukelen die al de hele zomer voortduurt, is voorlopig nog niet opgelost. De gemeente heeft zelfs een mediator aangesteld om de boel te sussen, maar die heeft na een vierde gesprek vandaag nog steeds geen soelaas kunnen bieden. Zijn conclusie: ruimte creren voor de horeca is niet mogelijk, dus alles blijft bij het oude. Horecaondernemers zijn teleurgesteld en de marktmensen hebben genoeg van de discussie.

Wat is er aan de hand? Zes horecaondernemers aan de Kerkbrink in Breukelen kunnen op vrijdag overdag hun terras niet kwijt, omdat de weekmarkt er dan staat. Vanaf 18.00 uur kunnen de horecaondernemers hun tafeltjes uitstallen op vrijdagen, maar dat vinden ze te laat.

Meer ruimte
Van alles hebben ze geprobeerd, zeggen ze zelf. Hans Verwoerd doet het woord namens de horecaondernemers. "We hebben voorgesteld om de markt op een andere plek te zetten, een aantal kramen te verplaatsen, om software te gebruiken om de markt anders in te delen en om de auto's van de marktkooplieden ergens anders te plaatsen", vertelt hij.

De horeca verwijt ons dat we niet welwillend zijn."
John Klabbers

De marktlui zeggen op hun beurt dat ze echt wel hebben gekeken naar alternatieven, maar dat het simpelweg niet mogelijk is om de horecaondernemers meer ruimte te geven op vrijdagmiddag. "We hebben naar verschillende mogelijkheden gekeken en zijn niet over n nacht ijs gegaan, maar het is simpelweg niet mogelijk", zegt John Klabbers, die spreekt namens de markt.

'Geen andere mogelijkheid'
"De markt is heel welwillend geweest, terwijl de horeca ons verwijt dat we dat niet zijn", betoogt Klabbers. Om genoeg ruimte te creren om de coronamaatregelen na te leven en afstand te houden, zijn er al marktkramen naar de Hazenslinger verplaatst, een ander plein. "Die collega's draaien nog geen 40 procent van hun normale omzet", zegt Klabbers.

"Bovendien", gaat Klabbers verder, "heeft de markt altijd zo gestaan. Ik vind dat de horeca de boel overdrijft. Wij hebben inmiddels verschillende mensen ernaar laten kijken. Er is gewoon geen andere mogelijkheid."

Raadsbrief
De gemeente Stichtse Vecht informeert vandaag de raad over de gang van zaken. Een voorlichter vertelt dat het inderdaad niet makkelijk is om ruimte te creren voor de zes horecaondernemers. "Dat heeft met veiligheid te maken, hulpdiensten moeten er bijvoorbeeld nog langs kunnen", zegt een voorlichter van de gemeente. "Ook is er door de coronamaatregelen meer ruimte nodig om de markt en de terrassen in te delen."

De mediator heeft geen moeite gedaan om ons op n lijn te krijgen."
Hans Verwoerd

In een vandaag verstuurde raadsbrief staat dat zowel de horeca als de marktkooplieden het moeilijk hebben gehad door de coronacrisis. "De markt en de horeca zijn en worden financieel flink getroffen door de maatregelen om het coronavirus in te dammen", is te lezen in de raadsbrief.

Maar Verwoerd, die samen met Ted van Es namens de horecaondernemers spreekt, is niet blij met de gang van zaken. "Ik vind dat de onafhankelijk voorzitter (de mediator) geen enkele moeite heeft gedaan om ons op n lijn te krijgen. Al de alternatieven zijn niet goed bekeken." Verwoerd weet nog niet of de horecaondernemers het hierbij laten. "Dat moet ik nog met ze bespreken."

'Het is klaar'
Volgens Klabbers is kous af. "De mediator heeft een oplossing proberen te vinden, maar die zegt dat het niet mogelijk is. Dus het is klaar nu."


Meer lezen over het coronavirus in de regio? Alle verhalen en de gevolgen voor de provincie Utrecht hebben we verzameld op deze plek.
Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -