Stewardessen overwegen baan in de zorg

HARMELEN - Van de wereld rondvliegen als stewardess bij KLM naar een baan in de ouderenzorg. Dat is nogal een andere carrière, maar een groep stewardessen denkt er serieus over na.
Het zijn onzekere tijden voor medewerkers van KLM. De coronacrisis heeft de luchtvaartbranche hard geraakt. KLM maakte bekend duizenden mensen te moeten ontslaan. "In mijn hart wil ik heel graag blijven vliegen, maar die beslissing heb ik niet zelf in de hand. Die wordt voor mij genomen", zegt Patricia Houdkamp. Ze vliegt nu 22 jaar fulltime, altijd als stewardess.
Patricia Houdkamp: 'Ik blijf het liefst bij KLM.'
Patricia is één van de velen. Ze wil niet thuis zitten kniezen en zich zorgen maken over haar toekomst. Liever neemt ze het heft in eigen handen. Natuurlijk, ze had het liever anders gezien. Maar de stap naar de zorg is voor Patricia geen onlogische. "Tijdens de vluchten was ik vaak de eerste die iemand in een rolstoel te hulp schoot." Het zorgen zit in haar.

Overeenkomsten

Dat beaamt Trudy Prins, bestuurder bij zorgorganisatie De Rijnhoven. "Er zitten heel veel overeenkomsten tussen het werken bij KLM en de ouderenzorg. KLM'ers kunnen met moeilijke situaties omgaan, snel beslissingen nemen en ga zo maar door.
Trudy is haar carrière begonnen bij KLM. "Ik heb na alles wat ik gedaan heb nog steeds een blauw hart", zegt ze. Om haar hals hangt een KLM-sjaal, die nog stamt uit de tijd dat Trudy er werkte. Vandaag spreekt ze de aanwezige vrouwen toe en vertelt ze waarom de stap naar de zorg voor hen een goede keuze zou zijn.
Trudy Prins heeft een blauw hart.
Wie dat wil, kan kiezen voor een organisatie in de buurt. De stewardessen kunnen zich een aantal maanden oriënteren en dan eventueel een opleiding volgen en in dienst treden.
Het is fijn om een optie aangeboden te krijgen, beaamt Patricia. Maar het is wel een optie die is geboren uit noodzaak. Als ze mocht kiezen, bleef ze bij KLM. Maar of dat kan, is nog maar zeer de vraag.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.