RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Amersfoorts SP-raadslid stapt op, vindt dat partij te weinig doet tegen racisme

AMERSFOORT - Het Amersfoortse SP-raadslid Marijke Jongerman stapt op. De lokale fractievoorzitter kan zich niet langer verenigen met de visie van de landelijke partij. Ook het lidmaatschap van de SP zegt Jongerman daarom op.

"Sinds het aantreden van Ron Meyer als voorzitter is door de partijtop binnen de SP een cultuur aangewakkerd waarbij de strijd tegen racisme en discriminatie op een neerbuigende manier wordt weggezet als identiteitspolitiek", schrijft Jongerman in een uitgebreide verklaring.


"Mensen die de strijd tegen racisme en discriminatie wel willen voeren, veelal leden van een minderheid, krijgen het verwijt dat ze af zou leiden van de 'echte strijd', en worden weggezet als pionnen van een elite die er op uit zou zijn om via de strijd tegen racisme en discriminatie verdeeldheid te zaaien", vervolgt zij.

Oneens
Jongerman is het niet eens met die visie. "De grootste voorvechters van antiracisme- en antidiscriminatie-bewegingen zijn maar al te vaak te vinden in de marges van onze maatschappij en weten zelf maar al te goed hoe het is om in armoede te moeten leven."

De SP zorgt daamee zelf voor verdeeldheid in de maatschappij, vindt zij. "Door herhaaldelijk minderheden en antiracismestrijders aan te vallen plaatst de landelijke SP zich doelbewust buiten de strijd tegen racisme en discriminatie en zaait daarmee zelf de verdeeldheid in plaats van deze te bestrijden."

Niet meer thuis
Jongerman zegt zich hierdoor niet meer thuis te voelen bij de SP. Ze gaat niet op eigen titel verder binnen de gemeenteraad van Amersfoort. Ze kreeg weliswaar veel stemmen bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen, maar weet niet of kiezers specifiek op haar of de partij stemden.

"Het zou dan ook niet integer zijn om dat voor hen in te vullen en er van uit te gaan dat ik mijn zetel zou mogen behouden nu ik niet langer de SP kan vertegenwoordigen in de raad", zegt Jongerman.

Reactie SP
De SP in Amersfoort laat weten het vertrek van Jongerman te betreuren."We vinden het jammer dat ze ons verlaat. Soms lopen huwelijken mis. Als het gevoel weg is moet ťťn van de twee partijen soms pijnlijke beslissingen nemen. Helaas heeft Marijke dat gedaan," zegt voorzitter Ad Meijer.

De komende tijd wordt bekeken wie de zetel in de gemeenteraad inneemt. Meijer: "We rechten onze rug en gaan onverminderd door om te bouwen aan een sociale stad ťn samenleving. Juist in deze onzekere Coronatijden hebben onze kiezers recht op een SP die voor hen opkomt. En dat is precies wat we gaan doen."


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -