Burgemeester Soest over steunactie café De Kuil: 'Hartverwarmend, maar rellen tolereren we niet'

© Caspar Huurdeman
SOEST - Burgemeester Rob Metz van Soest heeft begrip voor de jongeren die vannacht bij het dichte café De Kuil samenkwamen. Maar toen er met flessen werd gegooid moest de politie ingrijpen, zegt hij tegen RTV Utrecht.
Zo'n tachtig jongeren gaven rond middernacht gehoor aan een oproep om eigenaar Vincent van der Wardt te steunen, nadat die vrijdagavond op de bon was geslingerd voor het overtreden van coronaregels in het café. "Ik vind dat hartverwarmend", laat Metz weten. "We begrijpen heel goed dat dit voor de eigenaar een heel vervelende zaak is. Maar het handhaven van coronamaatregelen is noodzakelijk voor de veiligheid van al onze inwoners."

'Te koop'

Van der Wardt is woest over de boete van ruim 4.000 euro. Gisteren kondigde hij aan dat hij het bijltje erbij neergooit. "Ik had dit nooit verwacht van de gemeente Soest", zei hij daarover. "Ze behandelen je als een grote crimineel." Volgens de gefrustreerde horecabaas valt er met de gemeente niet samen te werken en daarom hangt er nu een bordje 'Te koop' op de deur van het café.
Het is heel jammer dat er ook relschoppers op de steunactie afgekomen zijn.
Rob Metz, burgemeester Soest
De Kuil bleef daarom gisteravond dicht. De grote groep jongeren die zich buiten rond het Kerkplein verzamelde hield het in eerste instantie bij lawaai maken met onder meer muziek en knetterende motoren. Ook werd er wat vuurwerk afgestoken. Na ruim een uur werd de stemming grimmiger. Een politiemacht met wapenstokken en enkele honden kwamen eraan te pas om de jongeren te verdrijven.

Met flessen gegooid

"Het is heel jammer dat er ook relschoppers op de steunactie afgekomen zijn", zegt Metz over de harde actie van de agenten. "Dat tolereren we niet in Soest. De politie moest uiteindelijk ingrijpen omdat er met flessen gegooid werd richting hen."
Een politiemacht verdreef de jongeren vannacht van het Kerkplein in Soest.
Een politiemacht verdreef de jongeren vannacht van het Kerkplein in Soest. © Caspar Huurdeman
Handhavers van de gemeente gaven twee keer eerder een waarschuwing voor de overtredingen die ze in De Kuil meenden te zien. Vrijdag was de maat vol. Volgens Van der Wardt was er echter niets aan de hand. Hij denkt dat de BOA's bewust aan het zoeken waren naar een mogelijkheid om hem te bekeuren. Hij heeft zaterdag laten weten dat hij de boete gaat aanvechten, maar dat hij als horecaondernemer geen toekomst ziet in Soest.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.