Actievoerders gesloten fietspad Pijnenburg: 'Wij blijven op de deur kloppen'

© Meike van de Linde
BAARN/SOEST - Al ruim een jaar voeren de Fietsvrienden Pijnenburg actie. De club legt zich er niet bij neer dat een belangrijke verbinding door het bos in Baarn is afgesloten voor fietsers. Daarom blijven de actievoerders zich inzetten voor het opnieuw openen van het fietspad of voor een goed alternatief.
Begin vorig jaar sloot eigenaar Per Insinger een pad over zijn landgoed af voor fietsers. Dit leidde tot veel verzet, de hekken werden zelfs gesloopt. Volgens fietsfanaten is het pad een belangrijke route vanuit Soest richting Lage Vuursche en Hilversum. Het alternatief is een omweg van ongeveer zes kilometer en wordt omschreven als 'gevaarlijk en onprettig', doordat auto's en fietsers hier de weg moeten delen.

Actie

Genoeg reden om actie te voeren, vonden Meike van de Linde en Rosalie Smit uit Soest. De vrouwen zijn onderdeel van de harde kern van actiecomité Fietsvrienden Pijnenburg en zijn inmiddels ook vriendinnen van elkaar. Tot nu toe startten de vrouwen een petitie, gingen ze het gesprek aan met de eigenaar, de betrokken gemeenten en de provincie. "We vangen steeds bot", vertelt Meike van de Linde. "Maar we blijven op de deur kloppen."
Daarom besloten de actievoerders elke zondag van de zomer te picknicken op het kruispunt bij het afgesloten fietspad. "Vandaag hebben we het door het slechte weer moeten afzeggen", legt Meike uit. "Maar het was tot nu toe hartstikke leuk." De vrouwen konden zo in gesprek met fietsers die voor de dichte hekken kwamen te staan en verzamelden zo verhalen en handtekeningen.
De gemeenten Baarn en Soest laten weten:

We kijken, in samenwerking met de gemeenten Zeist en De Bilt, hoe we bestaande fietsverbindingen beter of veiliger kunnen maken. Daarnaast werken we aan een nieuwe fietsverbinding tussen Soest en Hilversum op het grenspad tussen Paleis Soestdijk en landgoed Pijnenburg. Vanaf het kruispunt Koningsweg-Biltseweg in Soest komt een nieuwe fietsverbinding naar de Hilversumsestraatweg.

De plannen zijn goedgekeurd en de gemeente Baarn werkt nu aan de technische uitwerking.

Veiligheid en natuur

De actie kan echter op weinig begrip van de landgoedeigenaar rekenen. Hij zegt het fietspad te hebben afgesloten omdat het te druk werd. Door fietsers te weren, wil hij de veiligheid op het pad verbeteren en de natuur op zijn landgoed beschermen. "Wij zijn heel gastvrij voor wandelaars op het hele landgoed en voor fietsers, ruiters en mountainbikers ook op andere delen van het landgoed", schrijft Insinger. "Gratis toegang tot de natuur."
Ook de gemeente Baarn en Soest hebben gesprekken gevoerd met de eigenaar over een oplossing. "De gemeenten kunnen niets afdwingen als het gaat om de afsluiting van het wandelpad tegenover de Wieksloterweg voor fietsers. Het pad is een eigen weg die ligt op privéterrein", schrijven de gemeenten in een gezamenlijke reactie.

Kastje naar muur

Er lijkt dus weinig hoop op een heropening van het fietspad, maar Meike en haar vriendinnen geven niet op. Zelfs na een jaar vinden ze het nog steeds de moeite waard om er tijd en energie in te steken. "Het klinkt misschien naïef, maar het gaat om meer dan alleen dit fietspad", legt Meike uit. "Op veel meer plekken fiets je over particuliere grond, die fietspaden kunnen dus ook zomaar gesloten worden."
Daarnaast is het voor het actiecomité moeilijk te verkroppen dat er nog steeds geen oplossing is. "Je wordt van het kastje naar de muur gestuurd", vertelt Meike. "Er zijn veel grotere problemen in de wereld, we moeten hier toch samen uit kunnen komen?"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.