Crowdfunding na coronaboete een succes: 'Café De Kuil is een geliefde plek bij jongeren'

Café De Kuil in Soest
Café De Kuil in Soest © Caspar Huurdeman
SOEST - Van de benodigde 4.000 euro is al ruim 3.500 euro opgehaald voor het beboete café De Kuil in Soest. Gisteravond leek het streefbedrag zelfs al binnen, maar er was iets te vroeg gejuicht. Een anonieme donateur kende per ongeluk 1.000 euro toe terwijl dat een tientje moest zijn.
De initiatiefnemer van de actie, Jesse Brouwer (18), is desondanks blij dat het zo hard gaat. De vaste gast van het inmiddels gesloten café denkt dat veel Soesters de eigenaar willen steunen. "Soest is een redelijk klein dorp, er zijn niet veel uitgaansgelegenheden. En De Kuil is een geliefde plek bij jongeren."

'Te koop'

Het café kreeg vrijdagavond een boete van 4.000 euro nadat boa's vonden dat gasten te dicht op elkaar zaten. Eigenaar Vincent van der Wardt was het er niet mee eens en besloot de zaak te sluiten. De volgende ochtend reed hij terug en plakte een papiertje met 'TE KOOP' op de deur.
Vincents actie ging niet onopgemerkt voorbij in Soest. In de nacht van zaterdag op zondag was het onrustig op het Kerkplein, waaraan het café gelegen is. De politie moest uiteindelijk ingrijpen.
Jesse Brouwer is de initiatiefnemer van de crowdfundactie.
Jesse Brouwer is de initiatiefnemer van de crowdfundactie. © Jesse Brouwer
Jesse was afgelopen vrijdagavond niet bij De Kuil maar toen hij de volgende ochtend wakker werd, zag hij "allemaal berichtjes". "Iedereen vroeg zich af wat er was gebeurd."
Hij sloeg vervolgens aan het denken. "Het is al zo'n lastige tijd voor ondernemers. Dus ik wilde weten hoe wij met z'n allen zouden kunnen helpen." Zo kwam hij op het idee voor de crowdfundactie. "Dat kan nog wel eens wat worden, dacht ik."
En gelijk kreeg hij. Zelfs zonder de foutieve donatie van 1.000 euro zijn ze er al bijna. Eerst deelde hij het alleen in een WhatsApp-groep met vaste De Kuil-gangers. "Daarna zette ik het op Facebook en ging het pas echt hard."

Geld niet voor boete maar naar advocaat

Café-eigenaar Vincent van der Wardt krijgt "een heel warm gevoel" van de actie. "Ik ga er alles aan doen om tegen de boete te vechten, totdat ik erbij neerval." Het opgehaalde bedrag wil de horecabaas gebruiken om advocaten mee te betalen en niet om de bekeuring te voldoen. "Ik hoop dat ik de boete uiteindelijk niet hoef te betalen en dat we het geld dus alleen nodig hebben voor de advocaat."
Jesse maakt het niet uit of de eigenaar het geld gebruikt voor de boete zelf, of om die aan te vechten. "Het is zijn goed recht om ermee te doen wat hij wil. Het geld komt links- of rechtsom bij hem terecht."
Vincent is overigens nog niet in contact met een advocaat. Hij wacht nog op een formeel bericht van de gemeente. Stiekem hoopt de horecabaas zelfs dat het uiteindelijk niet tot een juridische procedure hoeft te komen en dat de gemeente zijn excuses aanbiedt. "Ik hoop dat ze uiteindelijk zeggen: 'misschien hebben we het wel verkeerd gedaan'."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.