In je toga voor de webcam: opening academisch jaar vooral online

PROVINCIE UTRECHT - Traditiegetrouw is in Utrecht vandaag de opening van het academisch jaar gevierd. In klein comité, maar dankzij een livestream wereldwijd te volgen.
Normaal gesproken kunnen voorbijgangers op de eerste maandag van september genieten van het cortège, een plechtige optocht van hoogleraren. Die lopen dan van het Academiegebouw naar een bomvolle Domkerk, waar de studentenprijzen worden uitgereikt en de rector magnificus zijn toespraak houdt. Maar zoals elk feestje vandaag de dag is ook de opening van het academisch jaar een afgeslankte gebeurtenis.
Opening academisch jaar is dit keer anders dan anders
Een traditie als deze gaat al lang terug. "Onze universiteit stamt van 1636, dus 384 keer hebben we de opening van het academisch jaar al gevierd waarschijnlijk, op een paar uitzonderingen na dan misschien", vertelt rector magnificus Henk Kummeling. Ja wellicht dat het tijdens de Tweede Wereldoorlog niet door is gegaan, maar verder houdt de universiteit zich altijd aan deze traditie. Tot vandaag dus, want corona verpest ook dit feestje.
Toch is de universiteit blij dat het in ieder geval gevierd kan worden. De Universiteit Utrecht staat wereldwijd goed bekend en zet vandaag studenten en andere betrokkenen in het zonnetje. Het gros van de studenten in Utrecht is overigens met hele andere dingen bezig vandaag. Met name de eerstejaars hebben het net een tikkie moeilijker, want online je weg zoeken in een nieuwe omgeving is niet prettig als je net begint.

College online

Stan Liebrand komt namens studentenvakbond VIDIUS op voor de belangen van studenten. Hij houdt in de gaten of de kwaliteit van het onderwijs kan worden gewaarborgd, hoe het met de studenten gaat nu corona roet in het eten gooit en hoe het zit met de huisvesting. "Normaal ga je naar college, ontmoet je daar mensen en maak je vrienden. Nu doe je na college je laptop dicht en dat was het dan." Stans zusje begint net aan haar opleiding op de universiteit. "Mijn vriendin heeft haar gisteravond uitgelegd hoe de online leeromgeving werkt", vertelt Stan.
De rector magnificus vertelt dat de universiteit doet wat ze kunnen, maar dat het toch allemaal even anders is. "Leren doe je ook door met elkaar te discussiëren over allerlei zaken. Je moet elkaar ontmoeten. Leren is niet alleen maar kennis overdragen", aldus Kummeling.
Wie nog wat van de opening van het academisch jaar wil meekrijgen, kan vanaf 19.30 kijken naar de collegetour met Feike Sijbesma. In TivoliVredenburg gaan studenten van de universiteit met hem in gesprek. Sijbesma heeft medische (moleculaire) biologie aan de Universiteit Utrecht gestudeerd en is een belangrijke speler in de strijd tegen corona.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.