We schrijven veel meer boeken in coronacrisis: 'Het driedubbele aan manuscripten ontvangen'

© Marieke Simons
UTRECHT - De een begon met brood bakken, de ander nam een hond. De coronaperiode was stressvol, maar voor velen ook een tijd om projecten op te pakken die er nooit van kwamen. Zo begonnen ook veel mensen met het schrijven van een boek. Dat hebben ze ook gemerkt bij uitgeverij Blossom Books, waar de stapel met nog te lezen manuscripten flink gegroeid is.
Schrijf een boek, door de coronacrisis denken veel meer mensen dat
Myrthe Spiteri, eigenaresse van uitgeverij Blossom Books, vertelt: "In het begin van de coronaperiode waren we aan de ene kant druk met de schrijvers die al voor ons schreven. Zo haalden ze bijvoorbeeld deadlines niet, omdat ze opeens thuisonderwijs moesten geven. Aan de andere kant kregen we enorm veel manuscripten binnen, ongeveer het driedubbele van wat we gewend zijn."
Je zou maar net de nieuwe JK Rowling ertussen hebben zitten
Myrthe Spiteri, uitgeverij Blossom Books
De afgelopen maanden moest er dus al flink worden doorgelezen. "Maar", zegt Spiteri, "we verwachten dat de grote piek later dit jaar komt te liggen. Wat we nu hebben binnengekregen waren waarschijnlijk manuscripten die mensen nog op de plank hadden liggen. De mensen die rond maart begonnen zijn met schrijven zullen later dit jaar, waarschijnlijk aan het einde van de vakantieperiodes, hun boek afronden. Andere jaren hebben we ook rond die periodes een piek gezien, dus die zal dit jaar wel extra groot zijn."

In het schrijfritme

Marieke Simons.
Marieke Simons. © Marieke Simons
Een van die manuscripten zou zomaar het tweede van Marieke Simons kunnen zijn. In het dagelijks leven werkt ze bij de gemeente, maar zodra het even kan kruipt ze achter haar laptop om aan haar tweede boek te werken. "In het begin schreef ik minder, omdat ik ook opeens les moest geven aan mijn twee jonge kinderen. Nu zij weer naar school zijn en ik een ritme heb gevonden in het thuiswerken merk ik dat ik juist een stuk meer schrijf."
"Het helpt dat ik een heel flexibele baan heb", legt Simons uit. "Op kantoor pak ik niet zomaar mijn laptop erbij, maar nu ik vanuit huis werk kan ik makkelijk overdag doorschrijven als ik in een goede flow zit. In dat geval werk ik 's avonds gewoon wat langer door. Zo blijf ik de hele dag betrokken bij mijn boek en dat helpt wel in het schrijfproces."

Gewoon proberen

Het zal nog even duren voordat Spiteri en haar team zich door de manuscripten heen hebben gewerkt, maar ze sluiten nog niet de postbus. "Aan de ene kant zijn we er blij mee, want je zou maar net de nieuwe JK Rowling ertussen hebben zitten. Aan de andere kant zijn er genoeg manuscripten die niet goed zijn, maar die wel veel tijd kosten om door te lezen."
Toch wil Spiteri alle schrijvers in spé niet ontmoedigen om hun manuscript op te sturen. "Ieder jaar publiceren we wel een debuut van een schrijver die zelf zijn manuscript heeft aangeleverd. Jij zou net die ene kunnen zijn, dus probeer het gewoon! Maar", lacht ze, "het zal wel even kunnen duren voor je een antwoord krijgt."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.