Schooltje met 25 leerlingen en twee juffen mag gewoon weer open: 'Kinderen voelen zich hier veilig'

© RTV Utrecht
TULL EN 'T WAAL - Geen bomvolle klassen en drukte op de gangen. En ook niet elk jaar een andere meester of juf. Op basisschool Het Mozaïek in Tull en 't Waal bij Houten gaat alles net even anders: er zijn maar 25 leerlingen, twee juffen en drie lokalen. "De kinderen voelen zich hier veilig. Ze worden gezien en gehoord."
Voor de zomervakantie dreigde sluiting voor Het Mozaïek. Net op tijd werd de norm van minimaal 23 leerlingen gehaald. De opluchting is groot. Niet alleen bij juf Ineke en juf Sabine, maar in het hele dorp, want Tull en 't Waal heeft slechts een kerk en een dorphuis. Een eventuele sluiting zou een flinke klap zijn geweest. "We merken hoe fijn de ouders het vinden dat de school hier is, maar ook mensen zonder kinderen vinden het prettig dat er leven in de brouwerij is in het dorp", vertelt juf Sabine.

Dankbaar

In de onderbouw van juf Ineke zitten veertien kinderen, in de bovenbouw van juf Sabine elf. Het is de laatste jaren steeds weer spannend of de norm wordt behaald. "We zijn heel dankbaar dat we door wat nieuwe aanmeldingen zo'n grote onderbouwgroep hebben en daardoor kunnen blijven bestaan. Prachtig voor dit dorp."
De school ziet de toekomst voorzichtig optimistisch tegemoet. De hoop is onder meer gevestigd op nieuwe aanwas door de komst van nieuwbouwwoningen. Aan de prestaties Het Mozaiëk zal het niet liggen, zeggen de juffen. "De Cito-resultaten zijn altijd in orde en we hebben een goede uitstroom van groep 8."
Je bent wel een beetje een lesgeefrobot, maar het is ook heel leuk om te doen
Juf Sabine
De leerlingen van de school krijgen dan ook veel persoonlijke aandacht. "We weten precies wat ze nodig hebben en kunnen ze goed helpen." Wat ook helpt: leerlingen zitten uiteindelijk vier jaar bij dezelfde juf in de klas. "De meesten kennen me dus ook wel een beetje", zegt Sabine.

Eigen niveau

Maar lesgeven aan verschillende groepen in één lokaal, kan dat wel? "De leerlingen van de groepen 5 tot en met 8 zitten kriskras door elkaar en dat werkt prima. Per groep vertel ik aan een instructietafel wat er moet gebeuren. Groep 6 bijvoorbeeld spelling en groep 5 rekenen. Op hun eigen niveau hebben ze dus de basisvakken, maar we doen ook heel veel gezamenlijk. Bijvoorbeeld de kring, de tekenles, gym en Engels. Je bent wel een beetje een lesgeefrobot, maar het is ook heel leuk om te doen."
Verslaggever Robert Jan Booij was vanmorgen op de school (07.40 uur)
Het Mozaïek mag dan een verborgen pareltje zijn in het even rustige als pittoreske Tull en 't Waal; ook hier gelden de coronamaatregelen. Kinderen moeten de handen wassen, er zijn vaste plekken, er wordt extra schoongemaakt en er worden gezondheidschecks gehouden. En de leerlingen? Hoe vinden die het op zo'n kleine school, waar je in de klas zit met kinderen van allerlei leeftijden? "Wij zijn er wel aan gewend. Alleen de overstap van groep 4 naar groep 5 is wel groot."
Verslaggever Robert Jan Booij was vanmorgen op de school (08.40 uur)

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.