RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Dijkversterking Vianen deels stilgezet: scheuren in huizen


VIANEN - Het versterken van de Lekdijk in Vianen ligt gedeeltelijk stil. Bij de werkzaamheden zijn scheuren ontstaan in huizen die pal langs de dijk staan. En dus moet het waterschap nu kijken hoe de dijkversterking verder kan gaan, zonder nog meer schade aan te richten.

 In de buitenmuur van dit huis is tijdens de werkzaamheden een scheur ontstaan. In de buitenmuur van dit huis is tijdens de werkzaamheden een scheur ontstaan. | Foto: RTV Utrecht

Het is een gevoelig stuk, want we zitten heel dicht op de woningen."
Alice van der Vlugt, omgevingsmanager

Trillingen
Bij de dijkversterking gaan grote damwanden via trillingen de grond in. Vermoedelijk is de grond door die trillingen gaan bewegen, waardoor in de muren van twee huizen enkele scheuren zijn gekomen. "Het is een gevoelig stuk, want we zitten heel dicht op de woningen", zegt omgevingsmanager Alice van der Vlugt van Waterschap Rivierenland.

Vooraf werd al rekening gehouden met dit scenario, ook door bewoners. "We wonen zo'n beetje halverwege de dijk, dus ik had al een beetje verwacht dat het mis zou gaan", vertelt een bewoonster die anoniem wil blijven. In haar huis zit buiten een flinke scheur. Binnen is ook een scheur in haar plafond te zien en in de muren zitten wat haarscheuren.

Dijkversterking Vianen deels stilgezet: scheuren in huizen.


Schade herstellen
Ze baalt, vooral vanwege de 'rompslomp' die erbij komt kijken. "Ik ben blij met hoe mijn huis eruit ziet, maar weet bijvoorbeeld niet meer welke kleur groen er precies op mijn muur zit. Het is niet mijn keuze om die straks opnieuw te verven", legt ze uit.

De dijk is zo sterk als de zwakste schakel, dus we kunnen dit stuk niet overslaan."
Alice van der Vlugt, omgevingsmanager

Wel vertrouwt de bewoonster erop dat de schade wordt hersteld. "Ze hebben me verteld dat alles wordt opgelost en dat ze daar niet op gaan beknibbelen", zegt ze. "We moesten niet bang zijn dat we met de gebakken peren blijven zitten, dus dat ben ik dan ook niet."

De vraag is nu hoe de dijkversterking verder moet gaan. Het stuk langs de huizen is voorlopig overgeslagen, maar dat kan niet zo blijven. "De dijk is zo sterk als de zwakste schakel", vertelt omgevingsmanager Van der Vlugt. "Als we dit stuk overslaan, is de dijk alsnog te zwak."

 De dijkversterking is gestopt naast de huizen en gaat even verderop weer verder. De dijkversterking is gestopt naast de huizen en gaat even verderop weer verder. | Foto: RTV Utrecht

Onderzoek
"Experts onderzoeken nu hoe we veilig langs de woningen kunnen gaan", vervolgt Van der Vlugt. Zo kan het zijn dat de grond, voorafgaand aan het inbrengen van de damwand, meer losgewoeld wordt. Ook wordt gekeken naar andere inbrengtechnieken, naast het trillen.

Vooralsnog lopen de werkzaamheden niet uit. Om vertraging te voorkomen, wordt verderop met twee machines tegelijk gewerkt. Dat zorgt ervoor dat het grootste gedeelte twee keer zo snel klaar is. De verwachting is nog altijd dat de werkzaamheden duren tot komend voorjaar.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -