10.000 rode vakjes door Utrechtse binnenstad voor overwerkte docenten: 'Dit is ons verwijt in krijt'

Anneloes Krul (l) zette met medestudenten Robin Wisse (m) en Wieke Holwerda (r) een actie op touw om docenten een hart onder de riem te steken.
Anneloes Krul (l) zette met medestudenten Robin Wisse (m) en Wieke Holwerda (r) een actie op touw om docenten een hart onder de riem te steken. © RTV Utrecht
UTRECHT - Onder luid gejuich fietsen docenten door een haag van klappende en joelende studenten. Zij hebben zich op het Domplein in de Utrechtse binnenstad verzameld, om de docenten op de eerste dag van het nieuwe schooljaar een hart onder de riem te steken. "Om te tonen dat wij ze zien en waarderen", vertelt initiatiefnemer Anneloes Krul.
Studenten komen in actie tegen de hoge werkdruk van hun docenten.
Hoogleraar Remco Breuker zei vorige week in de Volkskrant eigenlijk ieder jaar op het randje van een burn-out te zitten. "Als docent aan een universiteit voel je je permanent schuldig. Universiteiten zijn in Nederland zwaar ondergefinancierd. Er moet te veel gebeuren voor veel te weinig geld. Het gevolg is: stelselmatig overwerk waar niets tegenover staat."
Studenten hebben niet alleen een studieschuld, maar ook een morele schuld bij degenen die hun opleiding mogelijk maken
Remco Breuker, hoogleraar
In hetzelfde interview stelde de hoogleraar dat studenten meer verantwoordelijkheid moesten nemen voor dit probleem. "Er zijn nogal wat studenten. Als zij morgen in enige indrukwekkende aantallen onze collegevoorzitters schrijven en zeggen: wij willen dat het anders gaat, reken maar dat daar serieus rekening mee gehouden wordt, meer dan wanneer wij dat doen. Maar dat gebeurt niet", zei hij. "Studenten hebben niet alleen een studieschuld, maar ook een morele schuld bij degenen die hun opleiding mogelijk maken."

Verwijt in krijt

Die kritiek trokken Krul en een aantal medestudenten zich aan. "Wij zitten in een gezamenlijke appgroep en sloegen aan het rekenen. In een rapport van De Algemene Onderwijsbond (AOb), WO in actie en FNV stond dat docenten gemiddeld 13,5 uur per week overwerken", legt vierdejaars Sociologiestudent Krul uit. "We hebben 3768 docenten, als je dat keer 13,5 doet kom je uit op 50.868 uur overwerk per week. Verspreid over een werkweek van vijf dagen is dat dus meer dan 10.000 uur per dag. Een bizar aantal."
Binnen zes dagen zetten zij een actie op touw: ze spoten 10.000 rode kruisjes in de binnenstad. Van het Academiegebouw op het Domplein tot het Bestuursgebouw op De Uithof. "Het is ons verwijt in krijt", zegt Krul.

Vijf vrije zaterdagen

Ondertussen is WO in actie vandaag ook met een actie bezig: docenten fietsten van Amsterdam naar Utrecht om aandacht te vragen voor hetzelfde probleem. Op het Domplein worden zij ontvangen door de solidaire groep studenten.
"Het is óók in ons eigen belang", benadrukt Krul. "Studenten hebben te maken met overwerkte docenten, krijgen weinig feedback en moeten lang wachten op een reactie per mail. We kunnen dat de docenten niet kwalijk nemen. Je hoort echt bizarre verhalen: een docent vertelde me laatst dat ze vijf vrije zaterdagen gehad in een heel schooljaar. Ik durf docenten amper nog te vragen om tentamenuitslagen. Dat moet veranderen en met deze actie hoop ik dat dat bij het ministerie ook duidelijk wordt!"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.