777 miljoen extra coronasteun vanuit Rijk naar gemeentes, provincies en waterschappen

Archief.
Archief. © Bart Maat, ANP
PROVINCIE UTRECHT - Gemeentes, provincies en waterschappen krijgen nog eens 777 miljoen euro extra van het Rijk om de klappen van de coronacrisis op te vangen. Dat schrijven minister Ollongren van Binnenlandse Zaken en staatssecretaris Vijlbrief van Financiën in een brief aan de Tweede Kamer. Door de pandemie liepen gemeentes inkomsten mis, bijvoorbeeld door minder parkerende toeristen, terwijl er meer moest worden uitgegeven aan bijvoorbeeld toezichthouders. Veel gemeentes kampen dus met rode cijfers.
Ook in deze provincie worstelen gemeentes met het sluitend krijgen van de begroting. In Amersfoort trok de oppositie onlangs nog aan de bel uit vrees dat er over vier jaar een tekort van ruim 45 miljoen euro is. Maar ook bij kleinere gemeentes zijn er problemen, zoals bij Woudenberg dat 700.000 euro tekort kwam.
De 777 miljoen euro die nu vanuit het Rijk naar de regio stroomt, komt bovenop een eerder steunpakket van 566 miljoen euro. De totale steun voor gemeentes komt uit op ruim 1,5 miljard euro. Het geld is onder meer bedoeld voor buurt- en dorpshuizen (17 miljoen), speeltuinen en scouting, en handhaving met extra boa's (50 miljoen euro). Ook wordt er 30 miljoen uitgetrokken zodat gemeentes de landelijke verkiezingen in maart coronaveilig kunnen organiseren.
Het ging voor de coronacrisis al slecht met de financiën van gemeentes. Zes van de tien had voor de corona-uitbraak problemen om een sluitende boekhouding te presenteren. Dat tekort was in 2018 197 miljoen en was een jaar later al opgelopen tot 768 miljoen. Het kabinet is hier bezorgd over en gaat dit laten onderzoeken. De gemeentes denken dat de schade door de coronacrisis zal uitkomen tussen de 1,5 en 1,8 miljard.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.