Brandweermannen in verzet tegen verplichte carrièreswitch

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Bijna tweehonderd Utrechtse brandweermannen ondertekenden een petitie die vandaag werd overhandigd aan de Veiligheidregio Utrecht (VRU). Brandweerlieden moeten na twintig jaar dienst verplicht op zoek naar ander werk, tot onvrede van de ondertekenaars van de petitie.
Omdat het fysiek en mentaal zwaar werk is, worden brandweerlieden met behulp van de VRU na twintig jaar omgeschoold om arbeidsongeschiktheid te voorkomen. Daar is brandweerman Bouke Pieper het niet mee eens. Voor hem betekent deze regel dat hij binnenkort keuzes moet maken over zijn omscholing terwijl hij het nog naar z'n zin heeft bij de brandweer. "Ik zit nu dertien jaar in dienst en dat betekent dat ik over twee jaar al met een opleiding moet starten. Dat is in mijn beleving zonde voor de mensen die vooruit willen", zegt hij.

Petitie

De ondertekenaars van de petitie hopen dat directeur Carolien Angevaren hier verandering in brengt. Zij neemt de petitie in ontvangst en is blij dat de medewerkers hun zorgen delen. "Ik neem dit mee onder mijn arm naar de collega's die de gesprekken voeren aan de onderhandelingstafel om nog eens te benadrukken dat wij uit oprechte zorg een goed gesprek willen voeren", zegt Angevaren. "Uiteindelijk gaat het erom dat we allemaal gezond ons pensioen halen", vervolgt ze.
In september begint het Landelijk Overleg Brandweer Arbeidsvoorwaarden, brandweerman Pieper en zijn collega's zien dit als ideale kans voor verandering. Hij hoopt dat het binnenkort mogelijk is om zelf de keuze te maken om te stoppen of door te gaan. Het hangt van de komende gesprekken af of er verandering in de situatie komt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.