PVV-uitspraak over 'knuppelen' relschoppers is niet strafbaar, vindt het OM

PVV'er Sjors Nagtegaal wordt niet vervolgd door het OM.
PVV'er Sjors Nagtegaal wordt niet vervolgd door het OM. © UP! Network
UTRECHT - De uitspraak van PVV-medewerker Sjors Nagtegaal over het 'knuppelen' van Utrechtse relschoppers is niet strafbaar. Volgens het OM moet de opmerking worden gezien in de context. "Het is een oproep aan de overheid om harder op te treden."
Vorige week ontstond een relletje in de lokale Utrechtse politiek nadat Nagtegaal een interview gaf aan Up Network over de rellen in Kanaleneiland en Overvecht. Hij zei dat 'de tijd van knuffelen en theedrinken' voorbij is. "Het is niet meer tijd voor een knuffel-tactiek, maar voor een knuppel-tactiek. Die gasten moeten gewoon af en toe even met een knuppel geslagen worden." Nagtegaal is fractiemedewerker van de PVV in de Utrechtse gemeenteraad.
DENK-raadslid Ismail el Abassi was boos over die uitspraken. Hij confronteerde burgemeester Peter den Oudsten met het filmpje. De gemeente klopte later aan bij het OM met het verzoek om de uitspraken juridisch te toetsen.
Die toetsing is nu dus gedaan. "We hebben het filmpje bekeken en geen strafbare feiten geconstateerd", zegt een woordvoerder tegen RTV Utrecht.

'Onhandig van de burgemeester'

PVV-fractievoorzitter Henk van Deún vindt dat burgemeester Den Oudsten 'onhandig' heeft gehandeld. "Door in de raadsvergadering gelijk te zeggen dat hij het filmpje zou laten onderzoeken, zonder dat hij het had gezien. Vervolgens is het volkomen uit z'n verband getrokken." Van Deún zegt dat hij inmiddels een verhelderend gesprek heeft gehad met de burgemeester, en dat wat hem betreft de kous af is.
Van Deún neemt zijn collega Nagtegaal niets kwalijk. "Er is geen enkele sprake van opruiing. Met het woord knuppelen refereert hij duidelijk naar de Mobiele Eenheid. Geweld is wat de PVV betreft voorbehouden aan de overheid. Knuppelen is een Utrechts woord, meneer Nagtegaal spreekt de taal van de gewone Utrechter."

Reactie gemeente

De gemeente benadrukt dat burgemeester Den Oudsten tijdens de raadsvergadering direct zei dat hij het filmpje niet kende, nadat DENK-raadslid El Abassi hem confronteerde met de uitspraken. El Abassi sprak van een oproep 'om Marokkaanse Nederlanders te beknuppelen'. Als daar inderdaad sprake van zou zijn, zou het volgens Den Oudsten logisch zijn te kijken naar een mogelijk strafrechtelijk vervolg.
Een gemeentewoordvoerder schrijft: "De burgemeester heeft, als voorzitter van de gemeenteraad, het om die reden onder de aandacht gebracht van het OM. Te meer omdat in de raadszaal enige onrust ontstond naar aanleiding van de duiding die de heer El Abassi gaf en de film bij de meeste raadsleden niet bekend was."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.