Hoe voorkom je dat jongeren gaan rellen? 'Geef het goede voorbeeld'

PROVINCIE UTRECHT - Sinds er twee weken geleden rellen uitbraken in Utrecht en Amersfoort, proberen sociale organisaties erachter te komen hoe ze dit in de toekomst kunnen voorkomen. Eén van de oplossingen is het naar voren schuiven van positieve rolmodellen. Zoals kickbokstrainer Said El Badaoui, die in Utrecht dagelijks met wereldsterren uit de vechtsport op de mat staat.
'Niet alleen kampioen in de sport, ook kampioen in het leven'
Om negen uur 's ochtends is El Badaoui al druk bezig privé-training te geven aan Melvin Manhoef, een wereldster in de vechtsport MMA (Mixed martial arts). Niet lang daarna komt voormalig wereldkampioen Germaine de Randamie binnenlopen om te werken aan haar grondwerk. Voor veel vechtsportscholen een droom, maar voor El Badaoui is dit de dagelijkse praktijk. Hij maakt zich dan ook geen zorgen wanneer de gespierde Manhoef nog eens flink schreeuwt en hard op de handschoen van zijn trainer slaat.

Rolmodellen

Waar Said zich wel zorgen om maakt zijn de jongeren die de afgelopen weken voor problemen zorgden in verschillende Utrechtse wijken. "Als die jongens bij mij hadden getraind, hadden ze nooit met stenen gegooid", verzucht El Badaoui. "Bij ons in de gym is iedereen gelijk. Ongeacht kleur of hoe je over zaken denkt. Maar wij dragen ook een maatschappelijke rol. Wij proberen onze jongens mee te geven hoe ze zich dienen te gedragen."
Daar is MMA-vechter Manhoef het mee eens. "Het is zo makkelijk om het verkeerde pad te kiezen. Ik heb zelf zes jaar in de gevangenis gezeten. Maar nu probeer ik jongeren te leren hoe ze wel de goede keuzes kunnen maken. En omdat ik de ervaring van de straat ken, nemen ze het van mij sneller aan. En wanneer ze met de politie in aanraking komen, werk ik daarna ook niet meer met ze."

Overvecht

Bouchra Dibi was vroeger raadslid in Utrecht, maar werkt nu als adviseur krachtwijken. Dibi zag hoe het fout ging in haar eigen wijk Overvecht. Ze is op bezoek bij SB gym om te onderzoeken hoe ze jongeren kan inspireren. In eerste instantie schrikt ze van de felheid van de trainende vechtsporters. Maar wanneer de mannen hun verhaal vertellen draait dat beeld volledig.
"Ik vind het heel mooi dat Said zegt dat hij mensen kampioen van het leven probeert te maken. Dus niet alleen kampioen in de sport. En daar gaat het om. Alles uit jezelf halen wat je hebt. Er is zoveel talent in deze lastige wijken, maar het komt er niet uit."
Maar hoe komt het er dan wel uit? "Op dit moment is iedereen in opperste paraatheid en willen ambtenaren, bestuurders en raadsleden met iedereen praten die iets van de rellen weet. Maar we moeten structureel jarenlang investeren in de jeugd in deze wijken. Niet alleen wanneer er rellen zijn. Vanaf kleins af aan moeten we de kinderen leren hoe ze bijvoorbeeld om moeten gaan met tegenslagen, zodat ze volwaardige burgers worden die ook plezier hebben in het leven."

Influencers met ballonnetjes

Trainer Said is trots op de mensen die bij hem trainen. Hij heeft ze geleerd hoe ze zich binnen, maar ook buiten de ring horen te gedragen. Zijn bekendste vechters hebben honderdduizenden volgers op Instagram en jongeren hangen aan hun lippen. "En dat is veel beter dan die influencers die de rellen aanstichten en die bijvoorbeeld ballonnetjes met lachgas gebruiken. Ik heb ook kinderen en ik wil niet dat die daarmee opgroeien. Ik wil de wereld wat mooier maken voor onze kinderen en de generatie na hen. Ik wil graag het fundament daarvoor leggen en mijn vechters doen dat weer op hun eigen manier."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.