RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Dementerende moordenaar van Baarns echtpaar wil in tbs-kliniek blijven

BAARN - De man die ruim 20 jaar geleden het Baarnse echtpaar Hans en Ria Müller vermoordde, lijdt aan vasculaire dementie. Het is daarom de vraag of zijn tbs-behandeling nog lang voortgezet moet worden. Dat kwam vandaag naar voren in de Utrechtse rechtbank, die moet beslissen over de verlenging van de tbs van de man. Zelf wil hij graag in de kliniek blijven.

De 76-jarige Paul de R. werd in 2005 in hoger beroep veroordeeld tot 16 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. Hij was een huisvriend van het echtpaar, dat sinds 1999 werd vermist. De R. woonde in hun huis en beschikte over hun geld. In de omgeving vertelde hij dat zij in het buitenland verbleven.

'Waarom ben ik zoals ik ben?'
Vier jaar na hun verdwijning werden de stoffelijke resten van Hans en Ria gevonden in de Baarnse kinderboerderij waar Paul de R. beheerder was. Paul de R. werd door de rechtbank in Utrecht voor de dubbele moord tot levenlang veroordeeld. Hij ging in hoger beroep en werd na psychisch onderzoek in het Pieter Baancentrum gedeeltelijk ontoerekeningsvatbaar verklaard.

De R. maakte vandaag een broze indruk in de rechtszaal. Hij is een kleine gezette man met een kaal hoofd, omlijst door pluizig grijs haar en dun snorretje. Hij sprak zacht en onzeker en leek even de weg kwijt te zijn toen hij door de parketpolitie werd binnengebracht. Zelf vindt hij dat zijn behandeling nog niet klaar is. "Ik vind het een moeilijk proces om een antwoord te vinden op de vraag waarom ik ben zoals ik ben", zei hij.

Gevaar op herhaling
Volgens het OM maakt Paul de R. langzaam vorderingen met zijn behandeling. Het gevaar op herhaling zou nog altijd groot zijn en door de dementie zelfs groter kunnen worden. De officier van justitie wil daarom dat de tbs met twee jaar wordt verlengd. Ook zijn behandelaar in de Van Mesdag-kliniek pleitte voor een verlenging met twee jaar.

Maar volgens advocaat Hans Anker is het mogelijk dat door de progressieve vorm van dementie een tbs-behandeling binnenkort geen zin meer heeft. Paul de R. zou dan overgeplaatst moeten worden naar een gespecialiseerde gesloten verpleeginstelling in Vorden. Als de tbs nu met twee jaar wordt verlengd, zal het lastig worden om dat open te breken, zei hij. Anker pleitte daarom voor verlenging met een jaar.

Paul de R. zelf zei dat hij het liefst in de kliniek blijft waar hij zit. Hij vindt de therapie plezierig en zorgt er voor de dieren in de boerderij van de instelling. Hij was het eigenlijk ook wel eens met de woorden van zijn advocaat. "Ik ga proberen mijn beste beentje voor te zetten", zei De R. tot slot. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -