Spoeddebat over onrust Maarssenbroek: 'Inwoners gaan met kettingsloten de straat op'

De gemeenteraad kwam eerder terug van reces voor het debat
De gemeenteraad kwam eerder terug van reces voor het debat © RTV Utrecht
STICHTSE VECHT - Straatroven, brandstichting en bedreigingen. De inwoners van Maarssenbroek zien hun wijk in hoog tempo achteruit gaan. Een spoeddebat moest antwoorden bieden, maar op de meeste antwoorden moeten zowel inwoners als raadsleden nog wachten.
Het blijft allemaal een beetje onduidelijk tijdens het spoeddebat op initiatief van Lokaal Liberaal, VVD, CDA en PvdA. Waar zit de problematiek in Maarssenbroek en wat zijn de oplossingen? Wie hoopte op snelle antwoorden kwam bedrogen uit. "Wij willen concreet weten wanneer de burgemeester met een aanpak komt", aldus Babet de Vries van de VVD.
Het is de vraag of de problematiek snel kan worden aangepakt. Vooral omdat het onduidelijk is waar de problemen precies liggen en wie ervoor verantwoordelijk zijn. Blijkbaar gaat het al veel langer mis in de wijk Maarssenbroek, zeggen verschillende raadsleden die er wonen. Speciale signaleringsteams in hesjes patrouilleerden jaren geleden al door de wijk met zaklampen. Maar deze zomer is het erger dan anders.
Inwoners over de onrust in hun wijk

Straatroven

De poging tot straatroof vorige week dinsdag was de spreekwoordelijke druppel. Het slachtoffer werd op klaarlichte dag bedreigd met een mes en raakte zelfs gewond. Het gebeurde bij het tunneltje in Zwanekamp. Het weekend daarvoor waren er ook al twee incidenten. In één nacht probeerden jongens meerdere mensen te beroven.
"Inwoners van Maarssenbroek hangen kettingsloten aan hun stuur als ze op pad gaan om zich te verdedigen", vertelt Babet de Vries. Zij vindt de ontstane situatie buitengewoon. "Een ommetje is niet meer gewoon een ommetje", vult Suzanne Kox van Lokaal Liberaal aan.
Burgemeester Ap Reinders spreekt van een reeks losse incidenten. Behalve de straatroven zijn er ook een aantal woninginbraken geweest en autobranden. Tijdens de coronarellen was het ook in Maarssenbroek raak, alhoewel het niet tot een treffen met de politie kwam. De grote vraag is of er een verband is en wat dan de aanpak van de gemeente word. "Op dit moment wordt er meer gesurveilleerd door politie en boa's", aldus de burgemeester. Op een verdere aanpak komt hij later terug.
De gemeente heeft een groep van 15 jongeren op het oog die voor problemen zorgen. Politie en jongerenwerk is met de groep aan het werk, vertelt de burgemeester. Daar moeten de raadsleden het voorlopig mee doen. "Het vergt meer tijd om een gedetailleerd plan uit te werken", aldus Reinders.
Inmiddels heeft de politie voor eerdere berovingen aanhoudingen verricht. Nu is het zaak om de rest van de daders op het spoor te komen en de vinger te krijgen op de onrust in de wijk. Dat heeft voor de burgemeester hoge prioriteit. "Als inwoners van onze gemeente zich onveilig voelen, dan is er iets mis", zegt Reinders.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.