RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Gehackte chats ontmaskerden 'corrupte' politieman uit Vianen

UTRECHT/VIANEN - De politie is een van corruptie verdachte agent uit Vianen op het spoor gekomen door het hacken van de EncroChat-server. Dit heeft ook in veel andere onderzoeken al een schat aan bewijsmateriaal opgeleverd.

De Nederlandse en Franse politie konden twee maanden meelezen met versleutelde berichten die criminelen uitwisselden met zogenoemde cryptotelefoons. Ook bij de verdachte agent van de eenheid Midden-Nederland is zo'n telefoon aangetroffen, maakte het Openbaar Ministerie vanochtend bekend tijdens de eerste inleidende zitting tegen de verdachte.


Lekken en omkoping
De 44-jarige politieman Orm K. uit Vianen wordt verdacht van corruptie en het lekken van vertrouwelijke informatie. Dat zou hij vanaf begin 2018 hebben gedaan, tot hij op 18 mei dit jaar werd aangehouden door de Rijksrecherche. Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij het ambtsgeheim geschonden door in politiesystemen vertrouwelijke informatie op te vragen over personen, opsporingsonderzoeken, incidenten en kentekens en die aan onbevoegde personen door te spelen.

Ook zou de politieman informatie hebben gehaald uit afgeschermde politiesystemen waarvoor hij geen bevoegdheid had. K. zou voor het leveren van informatie en diensten steekpenningen hebben aangenomen. Het OM bereidt een ontnemingsvordering voor om alle crimineel verdiende euro's van hem af te pakken.

Beschieting woningen
De verdenkingen tegen K. zouden zich hebben afgespeeld in Vianen, Maarssen en Rotterdam. In mei werden in Rotterdam meerdere huizen beschoten. Bij zeker twee van deze beschietingen zou K. een rol hebben gespeeld.

Volgens het OM woonden in de beschoten huizen personen over wie K. informatie had opgevraagd in de politiecomputers en doorgespeeld. De uitgewisselde berichten op de cryptotelefoon van K. worden uitgebreid onderzocht. Een deel daarvan is volgens de officier van justitie automatisch gewist. Maar de politie onderzoekt of de verdachte ook in chats van anderen voorkomt.

Verdere details over de informatie die de agent zou hebben doorgespeeld, werden vandaag niet bekend. Ook over zijn vermeende opdrachtgevers of klanten wilde de officier van justitie nog niets zeggen. De verdachte agent woonde en werkte in de omgeving van Vianen. Uit die plaats komt ook de bijna evenoude crimineel Ridouan T., maar over een mogelijke connectie met de organisatie van T. is niets bekend.


Verdachte afwezig
Het onderzoek naar Orm K. is volgens de officier van justitie over een maand afgerond. Op 10 november gaat de rechtszaak tegen hem verder met een tussenzitting. Op 8 december wordt de zaak inhoudelijk behandeld. K. zit in voorarrest, maar was vandaag zelf niet in de rechtbank aanwezig. Hij liet zich vertegenwoordigen door advocaat Juliette Pinners.

De verdenkingen tegen K. vormen het tweede grote drama waarmee zijn familie wordt geconfronteerd. K. is de zoon van de politieman die in 1977 werd doodgeschoten door RAF-terrorist Knut Folkerts, bij een autoverhuurbedrijf op de Croeselaan in Utrecht.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -