Veel meer nieuwe studenten voor universiteit en hogeschool door coronacrisis

UTRECHT - De coronacrisis legt onderwijsinstellingen in de regio Utrecht geen windeieren. De Universiteit Utrecht en de Hogeschool Utrecht zeggen een flinke stijging te zien in het aantal nieuwe studenten. En die willen niet alleen in de boeken duiken: ook de studentenverenigingen in de Domstad melden meer aanmeldingen dan normaal. Ook zijn er trends: minder internationale studenten, meer studies met baanzekerheid én... het Irma-effect.
De Universiteit Utrecht (UU) zegt dat 'een forse toename van het aantal eerstejaars' te zien. Het gaat om een stijging van tussen de 10 en 20 procent. Het aantal eerstejaars zou daarmee rond de 8000 komen te liggen. Het gaat vooral om Nederlandse studenten. Het aantal buitenlandse studenten is ongeveer gelijk gebleven.
Verpleegkundigen erbij is alleen maar goed, en social work is ook zo'n studie waar de arbeidsmarkt-krapte groot is.
Seger Pijnenburg, woordvoerder HU
De UU houdt wel een slag om de arm, legt een woordvoerder uit. Het aantal aanmeldingen is altijd hoger dan het aantal studenten dat ook daadwerkelijk gaat studeren. Na een inschrijving moet een student namelijk nog aan allerlei voorwaarden voldoen. Pas in oktober is het definitieve aantal bekend. "Daarom zijn we voorzichtig met exacte cijfers." Populaire UU-studies zijn rechtsgeleerdheid, biologie, sociale geografie en planologie.

Hogeschool Utrecht: 15 procent stijging en 'Irma-effect'

Ook de Hogeschool Utrecht (HU) ziet dit jaar een stijging van 15 procent in het aantal nieuwe studenten vergeleken met vorig jaar. En er zijn daar ook trends te zien die een verband hebben met de coronacrisis. Zo heeft het optreden van doventolk Irma Sluis bij de persconferenties van het kabinet volgens de HU geleid tot meer aanmeldingen voor de opleiding gebarentaal en dovenstudies. Woordvoerder Seger Pijnenburg: "Dat is de enige opleiding in Nederland hiervoor dus iedereen die dat wil doen, komt bij ons terecht."
Andere studies die dit jaar meer in de smaak vallen dan voorgaande jaren zijn onder meer de PABO. Ook is er een 'enorme toename' voor een specifieke opleiding gericht op MBO'ers die mogelijk een vervolgstudie willen volgen op het HBO en zijn er toenames bij ict-studies, journalistiek, communicatie en social work en verpleegkundige studies. Pijnenburg: "En daar zijn we blij mee. Verpleegkundigen erbij is alleen maar goed, en social work is ook zo'n studie waar de arbeidsmarkt-krapte groot is."
De coronacrisis heeft ook op invloed op de internationale studenten. Die lijken een studie op de hogeschool in Utrecht even uit te stellen. "We hebben het idee dat uitwisselingsstudenten een half jaartje wachten."

Nyenrode: redelijk gelijk, minder 'internationals'

De instroom van studenten op de Nyenrode Business Universiteit in Breukelen is volgens woordvoerder Erik van der Liet 'redelijk gelijk' gebleven. Maar ook hier is er een corona-effect: "Bij de full time master in management en de full time MBA zijn er wat minder studenten, waarbij we duidelijk zien dat dit vooral ook komt door de internationals die niet kunnen komen."
Wat als je als student afreist en er komt weer een lock down?
Erik van der Liet, woordvoerder Nyenrode
Van der Liet kan zich er iets bij voorstellen: "Oorzaak kan zijn dat er fysieke reisbeperkingen zijn, of onzekerheid over de toekomst: wat als je als student afreist en er komt weer een lock down?"
Ook zijn er volgens Van der Liet minder studenten die een tussenjaar opnemen en zijn opleidingen voor accountants populair 'vanwege de baanzekerheid'. Ook ziet hij mensen die al een baan hebben die zich part-time laten bijspijkeren.

Studentenverenigingen populair

Al die studenten komen niet alleen om te studeren maar willen ook dat er sociaal wat te beleven valt. Veel van hen worden daarom lid van een studentenvereniging. Maandag meldde de Landelijke Kamer van Verenigingen (LKvV), waarin 48 studentenverenigingen zijn vertegenwoordigd, al dat er meer aanmeldingen zijn dan andere jaren. En daar weten ze op de Utrechtse verenigingen alles van.
Rector Jelle Paulus van Unitas, de vereniging in het statige pand tegenover de Stadsschouwburg Utrecht, vond het vooraf 'zeer spannend' hoeveel aanmeldingen er binnen zouden komen. Dat bleek nergens voor nodig: er kwamen uiteindelijk zoveel aanmeldingen binnen dat de vereniging een ledenstop heeft ingevoerd.
Ook UVSV laat weten tevreden te zijn. Bij de vereniging waren dit jaar 650 aanmeldingen voor maar 350 plekken. Een ledenstop invoeren, was niet nodig: UVSV werkte dit jaar al met een loting, die al voor de coronacrisis werd ingesteld om beter te voldoen aan de eisen van de universiteit.
Het gaat bijzonder goed. Er zijn veel meer aanmeldingen dan normaal.
Lid van Veritas
Bij studentenvereniging Veritas hebben ze het zo druk als RTV Utrecht belt dat ze bijna geen tijd hebben om vragen te beantwoorden. "Het gaat bijzonder goed", antwoordt degene die de telefoon opneemt. "Er zijn veel meer aanmeldingen dan normaal."
Niet alleen de grote verenigingen hebben meer aanmeldingen. De kleine vereniging UMTC op de Voorstraat kreeg meer aanmeldingen dan vorig jaar en voerde met 120 nieuwe leden een ledenstop in. Maar bij het christelijke S.S.R.-N.U. aan de Oudegracht was het ouderwets spannend. "In eerste instantie was het best wat minder. We zijn wat kleiner en hebben dus een kleiner netwerk en je merkt dat eerstejaars zich nu inschrijven op basis van verhalen van vrienden en familie. Wij waren bang minder aanmeldingen te krijgen omdat wij veel tijdens de UIT [introductiedagen voor nieuwe studenten -red] doen. Maar nu is het aantal nieuwe aanmeldingen gestegen en zitten we op het normale niveau van tussen de 40 en 50."
Het academisch jaar werd maandag digitaal geopend

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.