Mondkapjes op 11 Utrechtse middelbare scholen: 'Eigenlijk best gek, maar het moet'

PROVINCIE UTRECHT - De eerste schooldag voor sommige middelbare scholieren in Utrecht is er dit jaar één om nooit te vergeten. Want naast de spanning van het uitvogelen van het rooster is er dit jaar nog een moeilijkheid: het mondkapje. Zo'n 11 middelbare scholen in de stad willen dat leerlingen die dragen. En dat gebeurde vandaag ook. "Het is eigenlijk best wel gek. Maar het moet en het zijn de maatregelen, dus ik hou me er gewoon aan."
Mondkapjes op het Gerrit Rietveld College.
Mondkapjes op het Gerrit Rietveld College. © RTV Utrecht
Gisteren begon het schooljaar officieel, en vandaag waren middelbare scholieren voor het eerst welkom op school. Maar op de 11 middelbare scholen van de Willibrord Stichting in Utrecht wel het liefste mét gezichtsbedekking. Yolanda Petermeijer is als rector van het Gerrit Rietveld College in Utrecht verantwoordelijk voor zo'n 1360 leerlingen. Zij legt uit waarom zij besloot het mondkapjesadvies in te voeren. "We kunnen beter opschalen, is ons idee en mocht het niet nodig zijn dan kunnen we afschalen. Er wordt zoveel over gezegd en het RIVM adviseert het niet maar er zijn zoveel wetenschappers en meningen en er is zoveel onduidelijk dat we beter het zekere voor het onzekere kunnen nemen."
Mondkapjes op Gerrit Rietveld College
Op de meeste middelbare scholen die RTV Utrecht belde, hoeven leerlingen geen mondbedekking te dragen. Wel krijgen docenten mondkapjes, die ze indien gewenst mogen dragen. Rector Carlijn Harink van de Amersfoortse Berg: "We volgen de landelijke richtlijnen. We laten nu niet alle kinderen gezamenlijk pauze houden, daar hebben we een extra rooster voor gemaakt. En alle medewerkers hebben van ons een pakketje met mondkapjes, faceshield en desinfecterende gel gekregen. Ze mogen zelf bepalen of ze dat willen gebruiken." Willem Vos van het Christelijk Lyceum in Veenendaal sluit zich daarbij aan. "Wij weten het niet beter dan het RIVM dus nee we hebben geen mondkapjesplicht of -advies. We laten het volledig vrij."
Maar op de elf scholen van de Willibrord Stichting in en rondom Utrecht moeten leerlingen dus wel een mondkapje op. Petermeijer: "De slogan is 'kapje op als je loopt en staat, kapje af als je zit'. Dus in de openbare ruimtes, gangen, trappenhuizen en dergelijke wél. In het lokaal niet."
De mondkapjes zijn niet verplicht en er is ook geen sprake van boetes. Petermeijer legt uit wat ze doet met weigeraars. "Dan gaan we met ze in gesprek en dan wijzen we ze op hun maatschappelijke verantwoordelijkheid en morele verplichting. En dan hopen we dat ze op die manier toch een mondkapje gaan opzetten."
Gelukkig kan je hem in de klas afdoen, dus het is alleen als je in de gang loopt, dus zo erg is het niet.
Leerling Gerrit Rietveld College in Utrecht
Voorlopig is zo'n corrigerend gesprek niet nodig: de leerlingen van het Gerrit Rietveldcollege houden zich op de eerste dag netjes aan de regels. "Gelukkig kan je hem in de klas afdoen, dus het is alleen als je in de gang loopt, dus zo erg is het niet", zegt een jongen. Twee meisjes vinden het vooral bijzonder: "Het is eigenlijk best wel gek. Maar het moet en het zijn de maatregelen dus ik hou me er gewoon aan."
De scholen van de Willibrord Stichting gaan een maand lang proefdraaien met het nieuwe mondkapjesbeleid. Daarna wordt geëvalueerd of het wordt doorgezet.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.