Kraan dijkversterking Vianen viel om tijdens verplaatsen

VIANEN - De kraan die gisteravond is omgevallen op de Lekdijk in Vianen, viel om toen hij werd verplaatst. De zogenoemde drukstelling wordt gebruikt bij het versterken van de dijk. Hij tilt damwanden op om ze uiteindelijk de grond in te drukken. Toen die werkzaamheden op een bepaald stuk klaar waren, is de drukstelling bij een 'manoeuvreeractie' omgevallen.
Op dronebeelden is te zien dat de drukstelling op de Lekdijk ligt.
Ik hoorde een ontiegelijk grote klap. In tijd van vijftien seconden lag-ie plat.
Arie, buurtbewoner
"Iedereen is natuurlijk enorm geschrokken", vertelt projectleider Geert Stinstra van Waterschap Rivierenland. "Tegelijkertijd is iedereen opgelucht dat er geen gewonden zijn gevallen en er geen schade is ontstaan aan bebouwing." De precieze oorzaak van het vallen van de kraan wordt nog onderzocht.
Buurtbewoner Arie zag het ongeluk gebeuren. "Hij reed een stukje weg en begon te wiebelen", vertelt hij. "Toen zag ik 'm neergaan en hoorde ik een ontiegelijk grote klap. In tijd van vijftien seconden lag-ie plat." Arie liep direct naar de plek van het ongeluk om te kijken of hij moest helpen, maar hoorde al gauw dat 'alles goed was'.

Geen gevaar voor omwonenden

Projectleider Stinstra benadrukt dat er geen gevaar is geweest voor de omwonenden. "Alles was keurig afgezet", vertelt hij. Ook verblijven bewoners van huizen die 'in het valbereik' van de kraan staan, steeds tijdelijk elders. "Het zijn voorzorgsmaatregelen die nu nodig blijken. Dit heeft impact en maakt dat we nog bewuster zijn van het feit dat we hier met grote apparaten bezig zijn."
Stoppen met de dijkversterking is overigens geen optie. De Lekdijk in Vianen heeft last van piping. Dat betekent dat zand en water onder de dijk door kunnen lopen via een soort tunneltjes. Dat proces maakt de dijk zwak. De damwanden moeten dit tegengaan en de dijk weer stabiel maken. De dijk is zo sterk als de zwakste schakel, luidt de boodschap van het waterschap.

Kraan weegt 80 ton

Voor nu moet eerst de omgevallen kraan worden weggehaald. Een behoorlijke uitdaging, want het apparaat weegt zo'n 80 ton, schat projectleider Stinstra. "Er wordt nu een plan gemaakt. Sowieso moeten er kranen komen om de stelling te demonteren en vervolgens van de dijk af te kunnen halen." Hij verwacht dat dit begin volgende week gebeurt.
Vooralsnog loopt de dijkversterking niet uit. De afwikkeling van het ongeluk kost tijd, maar de verwachting is dat de planning nog altijd gehaald wordt. Dat betekent dat de werkzaamheden duren tot komend voorjaar.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.