Kabinet: regionale corona-aanpak, meer testen in verpleeghuizen en discotheken blijven dicht

PROVINCIE UTRECHT - Bij de bestrijding van het coronavirus komt er meer aandacht voor de situatie per regio. Verder worden er extra maatregelen genomen om de verspreiding van corona in verpleeghuizen tegen te gaan en mogen discotheken en nachtclubs voorlopig niet open. Dat zeiden premier Rutte en minister Hugo de Jonge vanavond tijdens de landelijke persconferentie over het coronabeleid.
Het kabinet wil wekelijks testen in verpleeghuizen waar corona is vastgesteld
Het kabinet wil wekelijks testen in verpleeghuizen waar corona is vastgesteld © Pixabay
Om verspreiding van corona in verpleeghuizen tegen te gaan wil het kabinet wekelijks gaan testen in verpleeghuizen waar een coronabesmetting is vastgesteld. Volgens minister De Jonge zijn symptomen bij bepaalde bewoners niet altijd even goed zichtbaar en kan het virus zich daardoor ongemerkt verspreiden. Het kabinet volgt om die reden het advies van het Outbreak Management Team om systematisch bewoners en medewerkers van verpleeghuizen te testen na een uitbraak.
Premier Rutte zei verder dat er meer aandacht komt voor maatwerk per regio. In het coronadashboard zijn vanaf vandaag ook cijfers per gemeente beschikbaar. Die cijfers worden gebruikt om per regio te bekijken welke maatregelen nodig zijn. Veiligheidsregio's nemen daarbij het voortouw.
De Utrechtse clubeigenaar Jorn Lukaszczyk hoopte open te kunnen
De Utrechtse clubeigenaar Jorn Lukaszczyk hoopte open te kunnen © RTV Utrecht / Bernadette Keizer

Nachtclubs en discotheken blijven dicht

Het kabinet meldde verder dat nachtclubs en discotheken voorlopig dicht moeten blijven. Volgens premier Rutte is het risico op nieuwe uitbraken te groot. En dat is slecht nieuws voor de Utrechtse clubeigenaar Jorn Lukaszczyk. Hij vindt dat clubs onder bepaalde omstandigheden open kunnen. Met minder bezoekers, goede ventilatie en een maximumleeftijd van 35 jaar moet het goed gaan, zei Lukaszczyk in augustus tegen RTV Utrecht.
Hij is eigenaar van technoclub Basis aan de Utrechtse Oudegracht en initiatiefnemer van belangenvereniging Nachtbelang. Nachtbelang zat al meerdere keren om tafel met vertegenwoordigers van het ministerie, het Outbreak Management Team en de Tweede Kamer. En gisteren waren er weer gesprekken tussen de cultuurondernemers en het ministerie. Maar dat heeft dus nog niet geleid tot het besluit om de clubs na vijf maanden te heropenen.
Clubeigenaar in augustus: "Clubs kunnen weer open"
Maar Lukaszczyk zegt toch een glimmertje hoop te houden. "Laat ik dan nu maar mijn vertrouwen uitspreken dat we nu ergens gaan komen hiermee." Zijn belangenvereniging blijft vechten voor het nachtleven, aldus Lukaszczyk. "De druk moet er wel echt op blijven. En voor ons is het nog echt wel een streven om die clubs op 1 oktober weer open te krijgen. Want het kan. En het móet." Het kabinet wilde zich nog niet wagen aan een datum waarop de clubs weer open kunnen.
Begin augustus schetste de clubeigenaar nog het beeld als de clubs langdurig dicht blijven. "We hebben het kort berekend en als het zo doorgaat dan valt 80 procent van de nachtclubs en de nachthoreca na september/oktober om. Dan zijn die clubs er niet meer."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.