Dieven van miljoenenschilderij klommen met spanband van stadsmuur Leerdam

© Politie / Opsporing Verzocht
LEERDAM - De kunstrovers die vorige week een schilderij van Frans Hals wisten mee te nemen uit een museum in Leerdam, zijn waarschijnlijk met behulp van een spanband ontkomen. De politie ontdekte dat er een oranje spanband was vastgemaakt aan een vlaggenmast in de tuin van het museum en vermoedt dat de dieven op die manier van de stadsmuur af zijn geklommen.
Vorige week werd in de nacht van dinsdag op woensdag ingebroken bij museum Hofje van mevrouw Van Aerden in Leerdam. De dieven namen een schilderij van Frans Hals mee. Het gaat om het kunstwerk 'Twee lachende jongens met bierkruik'. In het televisieprogramma Opsporing Verzocht werd vanavond gemeld dat het doek zo'n 15 miljoen euro waard is.
De daders zijn vermoedelijk via de achterkant het museum binnengekomen, aan de kant van de Huisgracht. Ze namen vervolgens alleen het doek van Frans Hals mee en lieten andere kunstwerken, die minder waard zijn, hangen.
De dieven lieten achtere kunstwerken hangen
De dieven lieten achtere kunstwerken hangen © Politie / Opsporing Verzocht

Scooter

Mogelijk zijn de daders gezien op een scooter. Rond 03.15 werden twee personen op een scooter gezien op de Lingedijk bij restaurant de Beren. Ze reden in de richting van het museum. Rond 03.30 is de scooter met daarop twee mensen opnieuw gezien, toen de andere kant op. Eén van hen had toen een groter voorwerp bij zich. De politie denkt dat het gaat om het schilderij.
De politie heeft onderzoek gedaan en gesproken met buurtbewoners, maar deed vanavond in het opsporingsprogramma een oproep aan andere getuigen om zich te melden. Ook mensen die in de weken voorafgaand aan de diefstal iets opvallends gezien hebben, worden gevraagd zich te melden.
Daarnaast zoekt de politie meer informatie over een 3-delige ladder. Die is een aantal weken voor de inbraak gevonden in het groen naast het museum. Mogelijk heeft de ladder iets met de inbraak te maken.

Eerdere diefstallen

Het doek 'Twee lachende jongens met bierkruik' is al twee keer eerder gestolen. De eerste keer was in 1988, toen verdween samen met de Frans Hals ook het doek 'Bosgezicht met bloeiende vlier' van Jacob van Ruisdael. Beide doeken werden drie jaar later teruggevonden. In 2011 verdwenen beide schilderijen opnieuw voor een half jaar. Deze keer is dus alleen het schilderij van Frans Hals gestolen.
Het gestolen schilderij
Het gestolen schilderij © Wikipedia
Na de eerdere diefstallen wordt het museum strenger beveiligd. Vorige week woensdag, de 26e augustus, lukte het dieven dus toch om binnen te komen. Het museum was op dat moment al langere tijd gesloten vanwege de coronacrisis.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.