Kamer steunt wetsvoorstel officiële erkenning gebarentaal

PROVINCIE UTRECHT - Er komt een wet die de Nederlandse Gebarentaal (NGT) formeel erkent als officiële taal. Een meerderheid van de Tweede Kamer is positief over een initiatiefwetsvoorstel van D66, PvdA en ChristenUnie hierover.
Een van de dingen die de wet moet gaan regelen is dat de overheid bij persconferenties een gebarentolk moet inzetten. Ook regelt de wet bijvoorbeeld dat de eed en belofte in gebarentaal mag worden afgelegd.
Dat er nu Kamerbrede steun is voor het wetsvoorstel, is een mijlpaal voor Eva Westerhoff uit Maarssen. Zij maakt zich al sinds 2013 hard voor de erkenning van de gebarentaal. "Het betekent voor mij en alle andere dove mensen niet alleen erkenning van de taal waarin wij ons als persoon uitdrukken, maar ook erkenning en zichtbaarheid van gebarentaligen als een gemeenschap in Nederland, met een eigen taal en culturele identiteit", zei ze eerder tegen RTV Utrecht.
Volwaardige taal voor duizenden doven
De wet is mede geïnitieerd door D66-Kamerlid Jessica van Eijs. Zij is zelf ernstig slechthorend en vertelde aan de NOS dat ze er tegenaan liep dat het in de praktijk lastig is om een tolk mee te nemen naar school of naar de dokter. "Veel mensen zien gebarentaal als een soort hulpmiddel, een kruk bij het lopen", zegt Van Eijs. "Dat is het niet. Het is een volwaardige taal en duizenden doven zijn ervan afhankelijk."
Rob Jetten van D66 vertelde in het Kamerdebat dat hij vorig jaar in de trein benaderd was door iemand die hem een briefje overhandigde. Daarin schreef ze dat de erkenning van gebarentaal "mega belangrijk" is. Het briefje leidde ertoe dat Jetten zelfs een kijkje kwam nemen in Utrecht bij de opleiding tot gebarentolk. "Ik wist eerlijk gezegd weinig tot niets van gebarentaal", erkende Jetten. Maar door de gesprekken met cursisten en docenten in Utrecht raakte Jetten naar eigen zeggen overtuigd van het belang van de wet.
Overigens is de wet er nog niet. Het is daarom nog onduidelijk wanneer de officiële invoering van de Nederlandse Gebarentaal precies ingaat. Het ministerie van Binnenlandse Zaken moet nog uitwerken welke concrete maatregelen er moeten komen.