Aanpak van gevaarlijke rotonde bij het Eemplein lijkt ver weg

© RTV Utrecht
AMERSFOORT - De aanpak van de grote rotonde bij het Eemplein in Amersfoort heeft tot felle politieke discussie geleid bij de eerste raadsvergadering na het zomerreces. Verschillende fracties vinden dat de gemeente te hard van stapel loopt en wijkbewoners onnodig ongerust heeft gemaakt.
De rotonde op De Nieuwe Poort in Amersfoort, een van de belangrijkste toegangswegen van de stad, wordt gezien als druk en onveilig. Er vonden de afgelopen jaren al meerdere ongevallen plaats. Om die reden en omdat er de komende jaren duizenden woningen in de buurt worden gebouwd, wil de gemeente het verkeersplein aanpakken en herinrichten als een kruising met verkeerslichten.

Verzet

De bedoeling is om al het niet noodzakelijke verkeer van de rotonde te halen. Het stadsbestuur wil daarom De Nieuwe Poort veranderen in een kruising waarbij één afslag wordt vervangen door een ontsluitingsweg. Die nieuwe weg liep in een plan wat vlak voor de zomer werd gepresenteerd recht door een groenstrook enkele honderden meters verderop in het Soesterkwartier. Wijkbewoners kwamen in verzet en het plan ging van tafel.
Verantwoordelijk wethouder Hans Buijtelaar kreeg tijdens de raadsvergadering flinke kritiek te verduren. Veel fracties hebben geen goed woord over voor een brief over de mogelijke plannen die bij wijkbewoners werd bezorgd. Die werd door velen geïnterpreteerd als een voldongen feit. "Het was bedoeld om uit te leggen welke oplossingen er mogelijk zijn maar het is mij duidelijk geworden dat de taal die wij hier spreken buiten niet zo wordt begrepen", aldus de wethouder.

Communicatie

SP-raadslid Marc Smits beschuldigde de wethouder daarop in felle bewoordingen van het uitvoeren "van een Buijtelaartje": rechtpraten wat krom is, waardoor het lijkt alsof de bewoners het niet goed hebben begrepen. De wethouder erkende dat de communicatie beter moet maar verdedigde zich door aan te geven dat je beter pas in gesprek kunt gaan met inwoners als er iets op papier staat om over te praten. Hij nodigde de gemeenteraad vervolgens uit om met hem mee te denken hoe de communicatie verbeterd kan worden.
De nieuwe ontsluiting van het Soesterkwartier komt er dus niet. Dat levert nieuwe hoofdbrekens op voor het stadsbestuur omdat de Groningerstraat, de huidige ontsluitingsweg voor de wijk, volgens de plannen geschrapt moet worden als afslag van de rotonde. Die weg zorgt voor de toevoer van 40 procent van het verkeer op het verkeersplein.
Alternatieven om het verkeersplein rustiger en veiliger te maken zijn volgens wethouder Buijtelaar zorgvuldig onderzocht maar blijken te duur of om andere redenen niet haalbaar te zijn. De gemeenteraad wil toch verder in gesprek met de wethouder over andere oplossingen. Hierdoor zal de aanpak van de huidige rotonde nog lang op zich laten wachten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.