Poliovirus in riool bij grote vaccinproducent in Bilthoven

© RTV Utrecht / Sammie Vries
BILTHOVEN - Op het terrein van het RIVM in Bilthoven is begin vorige maand poliovirus aangetroffen in het riool. Op het terrein zit een grote vaccinproducent die levend poliovirus gebruikt om vaccins te maken en een onderzoeksinstelling op het gebied van vaccins, meldt de Volkskrant vanochtend.
De ontdekking werd in juli al gedaan, begin augustus werden de testuitslagen bekend. Het is volgens de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGJ) nog onduidelijk wat de bron is en of medewerkers aan het virus zijn blootgesteld. Alle technische en labfaciliteiten worden momenteel onderzocht en 120 medewerkers worden getest. 60 van hen zijn al gecontroleerd, bij hen is het virus niet gevonden.
Het poliovirus is ofwel via het afvalwater uit het laboriatorium in de riolering gekomen, of via de toilet. "Als één van de medewerkers ondanks alle maatregelen toch besmet is geraakt, kan het virus zo in de wc zijn gekomen", vertelt een woordvoerder van de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

'Ongevaarlijk'

Volgens de IGJ is de volksgezondheid niet in gevaar. De inspectie wijst erop dat het Nederlandse rioleringssysteem gesloten is en de zuivering zodanig is ingericht dat die het poliovirus onschadelijk maakt.
De inspectie onderzoekt het DNA van het virus, om zo te achterhalen welke virusstam het heeft. Daardoor kan hopelijk duidelijk worden uit welk laboratorium het komt. Op het terrein van het RIVM is een producent van poliovaccins Bilthoven Biologicals gevestigd, net als onderzoeksinstelling Intravacc.
Uiterlijk begin volgende week is duidelijk of er medewekers besmet zijn geraakt. Dan zijn als het goed is alle 120 medewerkers getest. De uitslag van het DNA-onderzoek moet over 2 à 3 weken zijn afgerond.
Polio is een ziekte die ernstige verlammingen veroorzaakt maar die dankzij een strikt vaccinatiebeleid in de westerse wereld niet meer voorkomt. Wie is gevaccineerd, kan de ziekte niet meer krijgen maar het virus wel oplopen en overdragen op mensen die niet zijn gevaccineerd. Besmetting vindt plaats via speeksel (hoesten) of contact met ontlasting.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.