Flink meer wildplassers betrapt en beboet: check de cijfers in jouw gemeente

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Vorig jaar zijn er flink meer wildplassers op de bon geslingerd. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau. In de provincie Utrecht was voor mensen in Utrecht en Amersfoort de nood het hoogst.
In 2018 werden nog 13.000 boetes uitgeschreven, vorig jaar liep dat op tot 17.000. In 2019 werden gemiddeld 46 boetes per dag voor wildplassen uitgeschreven. Een boete voor wildplassen kost 140 euro, daardoor werd in totaal bijna 2,4 miljoen euro opgehaald. In vrijwel elke provincie steeg het aantal boetes, met uitzondering van Drenthe, hier werden juist minder boetes uitgedeeld.

Provincie Utrecht

Van de grote gemeenten valt vooral Utrecht op: in 2019 werden in de Domstad 1007 boetes voor wildplassen uitgedeeld. Daarmee Dat zijn 28,5 boetes per tienduizend inwoners. In Amersfoort werden 296 wildplassers beboet (18,9 boetes per tienduizend inwoners). Verder valt het op dat er vooral in studentensteden veel mensen op de bon worden geslingerd voor wildplassen. In de gemeenten Bunnik, Bunschoten, Lopik, Montfoort en Renswoude werd niemand beboet.
Met 1007 boetes staat de stad Utrecht op een derde plek als het om de vier grote steden staat. Het moet Rotterdam (1213) en Amsterdam (1026) net voor zich laten, maar beboette meer wildplassers dan Den Haag (829). Maar als je het uitsplitst naar het aantal inwoners, deelt Utrecht gemiddeld de meeste boetes uit: 28,5 per tienduizend inwoners. Dat is veel meer dan Rotterdam (18,8), Den Haag (15,4) en Amsterdam (11,9).

Elke 250 meter een toilet

In juli stelde de gemeente Utrecht het plan van aanpak 'Utrecht op het gemak' op, waarin ingezet wordt op zoveel mogelijk faciliteiten zodat bezoekers van de stad hun behoefte kunnen doen. Het plan komt voort uit een unaniem aangenomen initiatiefvoorstel van VVD en D66 uit mei vorig jaar om de toiletfaciliteiten in de stad verder uit te breiden.
Daarin staat dat er gestreefd wordt om er in de binnenstad voor te zorgen dat er binnen 250 meter altijd een toilet te vinden is. Dat zijn niet alleen openbare toiletten, maar de gemeente werkt ook samen met horeca en winkels. De beschikbare toiletten zijn zichtbaar in de Hoge Nood-app voor Android en Apple. Voor het hele plan wordt jaarlijks 193.000 euro beschikbaar gesteld.
Verslaggever Jordi de Jong nam een kijkje op wildplas-hotspot Janskerkhof
Benieuwd naar de cijfers in jouw gemeente? Check hieronder de kaart:
Op zich is het niet verboden om te plassen of poepen in het wild: het is aan gemeenten om er regels over op te nemen in de Algemene Plaatselijke Verordening. Vaak wordt dan besloten dat je behoefte in het wild te doen verboden is binnen de bebouwde kom.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.