Maximaal 30 kilometer per uur verdeelt Amersfoortse politiek: 'Geen schijnveiligheid creëren'

© RTV Utrecht
AMERSFOORT - Maximaal 30 kilometer per uur rijden wordt vooralsnog niet de norm in Amersfoort. Voor deze wens van coalitiepartijen ChristenUnie, D66 en GroenLinks bleek gisteravond tijdens de gemeenteraadsvergadering onvoldoende steun te zijn.
De initiatiefnemers van het plan zeggen dat onderzoek uitwijst dat een snelheidsverlaging leidt tot meer verkeersveiligheid en minder ongelukken. Het zou bovendien zorgen voor een betere doorstroming van het verkeer en een positief effect hebben op de uitstoot van CO2. Critici wijzen er juist op dat een auto meer uitstoot bij een lagere snelheid dan 50 kilometer per uur.
Alleen de kleine oppositiepartijen Amersfoort2014 en Lijst Molenkamp steunen het idee. De andere partijen zien nog veel beren op de weg. "We moeten geen schijnveiligheid creëren", zei raadslid Jan de van der Schueren van het CDA tijdens de raadsvergadering. Wat hem betreft is er veel meer nodig dan het vervangen van de verkeersborden en moeten wegen ook aangepast worden om harder rijden onaantrekkelijk te maken. "Dat zal erg duur zijn, ik schat miljoenen."
Coalitiepartij VVD ziet daarom niets in het plan. Raadslid Gerrit van Nieuwenhuizen denkt dat het geld beter gestoken kan worden in het aanpakken van verkeersonveilige situaties. Hij noemde daarbij bijvoorbeeld de gevaarlijke rotonde bij het Eemplein. Verkeerswethouder Hans Buijtelaar van de VVD sluit zich daarbij aan en sprak uit dat hij liever ziet "dat urgente problemen eerst worden opgelost".
Op de meeste wegen in de stad is 30 kilometer als maximumsnelheid overigens al de norm.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.