Teleurstelling over dichtblijven nachtclubs: 'Waar doe je het eigenlijk nog voor?'

Jorn Lukaszczyk in zijn club.
Jorn Lukaszczyk in zijn club. © RTV Utrecht / Bernadette Keizer
UTRECHT - Slechts één zinnetje en geen toekomstperspectief. Daarmee moesten de nachtclubs en discotheken het gisteravond doen tijdens de coronapersconferentie van het kabinet. "Een belediging voor de ondernemers die hun zaak al een half jaar dicht moeten houden, maar ook voor de jongeren van wie een deel van hun identiteit, cultuur en tijdverdrijf is afgenomen", vindt Jorn Lukaszczyk, initiatiefnemer van belangenvereniging Nachtbelang.
Als mede-eigenaar van club BASIS aan de Oudegracht in Utrecht weet hij maar al te goed hoe het is om niet open te kunnen. "Zo'n club is je lust en je leven." Dat de nachthoreca dicht moet blijven, wist Lukaszczyk maandag al. Toen vond voor het eerst een gesprek plaats met het ministerie. Dat Rutte gisteravond verwees naar besmettingen in clubs in het buitenland, heeft hem verbaasd. "Er zijn clubs uit voorzorg gesloten, maar ze zijn niet de oorzaak geweest van besmettingen. Het leek wel of hij zomaar wat riep, zonder onderzoek."

OMT bekijkt protocol

Lukaszczyk stelde begin augustus een protocol op waarmee nachtclubs en discotheken weer open kunnen. Enkele punten daaruit: een tijdelijke beperking van het aantal bezoekers, goede luchtventilatie en een maximumleeftijd van 35 jaar. In een gesprek met het ministerie kreeg Lukaszczyk maandag te horen dat het Outbreak Management Team, dat het kabinet adviseert, zijn plan gaat beoordelen.
Het is een lichtpuntje. Net als het feit dat het Veiligheidsberaad eerder deze week stelde dat er in de wintermaanden meer geregeld moet worden voor jongeren. "Ze zien nu dus wel dat er iets moet gebeuren. Dat het echt een probleem is. Het draagvlak voor de maatregelen is verdwenen bij veel jongeren en ondertussen feesten ze wel door op andere manieren."

Steunpakket

Voor de ondernemers in de nachthoreca is een nieuw steunpakket in de maak. En dat is hard nodig, want volgens Lukaszczyk zou 80 procent van de clubs verdwijnen zonder maatregelen. "Hoe het precies zit met de toekomst van de Utrechtse clubs is lastig te zeggen. Dat hangt ook af van het steunpakket. Maar het is de vraag of ondernemers wel door wíllen. Het is zo uitzichtloos. Het steunpakket is bedoeld om je even in leven te houden, maar het sentiment is nu wel: waar doe je het eigenlijk nog voor?"
Toch is Lukaszczyk zeker niet van plan om op te geven. "Ik ben overtuigd van onze branche, de ondernemers en hun flexibiliteit. Ik weet zeker dat, nu we in gesprek zijn met het ministerie de beeldvorming kunnen draaien."
Jorn Lukaszczyk over zijn coronaprotocol

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.