Het bewogen eerste jaar van Gilbert Isabella: 'Burgemeester ben je 24 uur per dag'

© Gilbert Isabella, Facebook
HOUTEN - Gilbert Isabella heeft zijn eerste jaar als burgemeester van Houten achter de rug. Het was een bewogen jaar: de dag na zijn inauguratie begon het met een dodelijk schietincident, daarna volgden drugsvondsten en in maart kende Houten de eerste coronabesmettingen van de regio Utrecht.
"Je weet dat je als burgemeester veel op je bordje krijgt. Direct op de eerste dag al werd ik 's avonds tijdens het tandenpoetsen gebeld door de politie." Aanleiding was een dodelijk schietincident nabij winkelcentrum Het Rond in Houten. "Dan besef je gelijk: burgemeester ben je direct en 24 uur per dag. Ik heb mij weer aangekleed en ben die kant op gegaan", vertelde hij vanmiddag in het radioprogramma Aan Tafel op Radio M Utrecht.
De Houtense burgemeester Gilbert Isabella was vanmiddag te gast in lunchprogramma Aan Tafel op Radio M Utrecht.

Schalkwijk

Al sinds zijn eerste werkdag woont Isabella in Houten. "Zodra bekend werd dat ik dit ambt zou bekleden, heb ik mijn appartement in Utrecht verkocht en ben ik hier komen wonen. Ik heb heel bewust voor de gemeente Houten gekozen en wilde daarbij ook onderdeel worden van de samenleving", vertelt hij.
Inmiddels heeft hij, samen met zijn partner Eric, gekozen voor een woning in buitengebied Schalkwijk. "Afgelopen week heb ik mijn handtekening onder het koopcontract gezet. Het buitengebied van Houten is prachtig, ik noem het ook wel de Utrechtse Betuwe."
Net als de voormalige Utrechtse burgemeester Jan van Zanen, kiest Isabella er ook voor om vaak op de fiets te stappen om de mensen in de gemeente beter te leren kennen. "Ieder weekend fietsen of wandelen we door de gemeente. Je komt veel mensen tegen, stapt even af en maakt een praatje. Dat hoort bij mijn ambt en doe ik graag. Mensen waarderen dat heel erg."

Alopecia Areata

Ook toen hij gediagnosticeerd werd met de auto-immuunziekte Alopecia Areata, koos Isabella ervoor om dat direct te delen. "Ik hield ineens haar in mijn hand. Ik heb al vitiligo (een andere auto-immuunziekte waarbij pigmentafwijkingen optreden op de huid, red.) en dan ben je gevoeliger voor andere auto-immuunziekten. Ik wist niet wat me overkwam."
Hij besloot zijn hoofd kaal te scheren. "Je vraagt je af: wat moet ik doen. Ik wilde niet dat er vreemde verhalen de wereld inkwamen. Dus ik besloot het direct op social media te delen, om daarmee ook een voorbeeld te stellen. Het gaat niet altijd van een leien dakje, ook niet als burgemeester. De reacties die ik daarop kreeg, waren hartverwarmend."
Voorlopig is de burgemeester dan ook niet van plan om zijn functie neer te leggen. "Eén ambtstermijn is zes jaar en ik heb nu het eerste jaar erop zitten. Ik had niet verwacht dat ik het zo leuk zou vinden. Houten bevalt me prima!"

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.