UMC Utrecht overspoeld met kandidaten die coronavaccin willen testen

Janssen Pharmaceutical
Janssen Pharmaceutical © Janssen Pharmaceutical
UTRECHT - Het UMC Utrecht gaat vanaf vandaag kandidaten selecteren voor het onderzoek naar een mogelijk coronavaccin. Als de kandidaten gezond genoeg zijn, worden binnenkort de eerste testvaccins toegediend.
Het UMC Utrecht werd overspoeld door aanmeldingen van mensen die wilden meedoen aan het onderzoek. Zo hadden ze in korte tijd de groep van 45 testpersonen compleet.
"Het was plezierig om te zien dat er zoveel animo is van mensen om mee te doen aan zo'n onderzoek want het is heel belangrijk dat we de vaccinkandidaten goed onderzoeken voordat we het vaccin straks op grote schaal gaan toepassen", zegt arts en microbioloog Marc Bonten. Onder zijn begeleiding wordt de testgroep de komende periode onderzocht. De groep krijgt in totaal drie injecties om de werking van het middel te onderzoeken.
UMC Utrecht overspoeld met kandidaten die coronavaccin willen testen

Veiligheid

Volgens Bonten lopen de testpersonen weinig risico. "Doorgaans zijn vaccins niet gevaarlijk. We kijken vooral naar lokale bijwerkingen zoals roodheid en pijn aan de huid. Dat verwachten we ook en zien we bij heel veel vaccins. Het zijn relatief weinig mensen, dus bijwerkingen die bij een op de tienduizend mensen voorkomen kunnen wij met dit onderzoek nog niet detecteren", zegt hij. De testpersonen worden goed in de gaten gehouden en moeten regelmatig terugkeren naar het ziekenhuis voor controles.
Dit onderzoek moet duidelijk maken hoe veilig het vaccin is, wat de juiste dosis is voor immuniteit en hoe hoog die immuniteit is. Over een jaar zullen de resultaten bekend zijn. Dan wordt ook duidelijk of het vaccin wordt getest bij een grotere groep mensen. "Ik hoop natuurlijk ook dat we heel snel een werkzaam vaccin hebben. Hoe groot de kans voor dit vaccin gaat zijn, daar durf ik niks over te zeggen", zegt Bonten.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.