OM: Amersfoortse stalker volgde ex-vriendin via peilbaken onder haar auto

© RTV Utrecht / Timo Anceaux
AMERSFOORT - Een 58-jarige Amersfoorter die wordt verdacht van het wekenlang stalken van zijn ex-vriendin, plaatste een GPS-tracker onder haar auto om haar overal te kunnen volgen. Dat is een van de beschuldigingen van het Openbaar Ministerie, waarvoor de man zich vanochtend in de Utrechtse rechtbank moest verantwoorden.
M.Y. had 22 jaar lang een LAT-relatie met de vrouw. Toen zij die relatie juli vorig jaar beëindigde, begon hij haar hinderlijk te volgen en te belagen.

Vuile hoer

Op de dag van de relatiebreuk belde de vrouw de politie om hem uit haar huis te verwijderen. In de daaropvolgende weken zou hij voortdurend hebben belaagd. Hij stuurde haar haatdragende en beledigende whatsappjes. Op haar voicemail zei hij "Ga maar gauw afscheid nemen van je kleinkinderen, hoer. Binnenkort zul je ze niet meer kunnen zien."
Volgens een groot aantal omwonenden en de wijkagent hing de man dagelijks rond in de buurt van de woning van zijn ex. Vanaf de straat schold hij haar in het Turks uit voor "vuile hoer." Hij zou via de schutting van de benedenburen op haar balkon zijn geklommen, keek in haar brievenbus en probeerde er post uit te hengelen.

Peilbaken

Omdat het de vrouw opviel dat haar stalkende ex vaak precies wist waar zij was en op die plekken opdook, controleerde zij haar auto en ontdekte dat er een peilbaken onder was geplaatst. Volgens Y. is er geen bewijs dat hij dit heeft gedaan. Maar uit politieonderzoek blijkt dat hij eenzelfde type GPS-tracker online heeft gekocht en op zijn adres liet bezorgen.
De vrouw heeft meerdere keren aangifte gedaan tegen Y., onder meer toen de remkabels van haar auto zouden zijn doorgeknipt. Voor dat laatste was te weinig bewijs om het Y. ten laste te leggen. Het stalken hield pas op, nadat de politie vorig jaar september een zogenoemd stopgesprek met hem had gevoerd en hij een dag vast had gezeten.
Morgen is mijn dag. Wat je mij hebt aangedaan vergeef ik niet en slik ik niet. Er bestaat zoiets als de juiste dag en daar wacht ik op.
Boodschap van verdachte aan ex

Verdachte voelt zich slachtoffer

Volgens de verdachte zelf was er geen sprake van stalken en was juist hij het slachtoffer van zijn ex. Die zou van tevoren een plan hebben bedacht om hem aan de kant te zetten. Op de dag dat dit gebeurde hadden ze nog gezellig gewinkeld en gegeten. Hij zei dat hij volkomen overrompeld was toen hij daarna op haar balkon een sigaretje stond te roken en zij agenten had gebeld om hem de deur uit te zetten. Zij zou hem in de val hebben gelokt en getuigen zouden door haar zijn gemanipuleerd.

Taakstraf, behandeling en contactverbod

De officier van justitie vindt alle beschuldigingen over stalking en bedreiging bewezen. Het feit dat de Amersfoorter 15 jaar eerder is veroordeeld voor mishandeling van dezelfde ex-vriendin weegt mee in zijn nadeel. Volgens een psycholoog en de reclassering moet de man zich laten behandelen om de kans op herhaling te verkleinen. Het OM is het daar mee eens.
Daarnaast eiste de officier een taakstraf van 140 uur en voorwaardelijke celstraf van twee maanden, met een proeftijd van twee jaar. Ook zou de rechter hem een contactverbod moeten opleggen en moet hij onder toezicht van de reclassering komen. Zijn ex zou hij ruim 10.000 euro schadevergoeding moeten betalen voor verhuiskosten en aanschaf van een alarminstallatie. Tenslotte zou hij een voorwaardelijke taakstraf van 30 uur, die hij twee jaar geleden kreeg voor verduistering, alsnog moeten uitvoeren.

Woede en onmacht

Volgens zijn advocaat zijn de bewijzen tegen Y. veel te dun. Veel van de aangiftes tegen hem zouden gelogen zijn. Hij voelt zich "genaaid" door zijn ex en haar kinderen die hij 22 jaar lang door dik en dun heeft gesteund. De man zou alleen herhaaldelijk naar haar huis zijn gegaan, omdat zij hem zijn spullen die daar nog stonden niet terug wilden geven. De vermeende bedreigingen waren "een onhandige uiting van woede, onmacht en frustratie", betoogde de raadsvrouw.
De advocaat vroeg de rechter om haar cliënt geen taakstraf op te leggen. Dat zou zijn gevoel van krenking en onrecht alleen maar vergroten. Y. zou vooral gebaat zijn bij hulp en behandeling. De rechter doet over twee weken, op 16 september, uitspraak.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.