Dassenwerkgroep vreest komst theehuis Lage Vuursche: 'Ga hier niet bouwen!'

© De Dassen van de Heuvelrug
BAARN/LAGE VUURSCHE - Ondanks de reparaties in de plannen, is de komst van een theehuis op Landgoed Pijnenburg in Baarn slecht nieuws voor de dassen in dat gebied. Sterker nog, de wijzigingen in het bestemmingsplan kunnen wel eens extra slecht uitpakken voor deze dieren. Dat stelt de Dassenwerkgroep Utrecht en 't Gooi.
In het bestemmingsplan voor Landgoed Pijnenburg staat dat er een klimbos, uitkijktoren, evenemententerrein, dierenbegraafplaats en een theehuis met parkeerplaatsen mogen komen. De rechter oordeelde in april dat dit alleen mag als de dassen in het gebied voldoende beschermd worden. De gemeente kreeg de tijd om de plannen te verbeteren, maar die 'verbeteringen' kunnen wel eens averechts uitpakken.

Voedsel

De gemeente wil het weiland naast het geplande theehuis, waar de dassen hun voedsel vinden, aanwijzen als natuurgebied in plaats van agrarisch gebied. Zo zou dit gebied beter beschermd blijven voor de dassen, maar volgens de dassenclub is dat niet het geval. Het weiland is namelijk juist een voedselrijk gebied doordat het boerenland is.
De dassen op Landgoed Pijnenburg, vastgelegd op video door de Dassenwerkgroep Utrecht en 't Gooi:
"Het weiland is al tientallen jaren (waarschijnlijk al meer dan 100 jaar) extensief beheerd, door mesten met stalmest, hooien en nabeweiden", schrijft de Dassenwerkgroep. Hierdoor wemelt het weiland van de wormen, de belangrijkste voedselbron voor dassen.
De club vreest dan ook dat als het weiland wordt aangewezen als natuurgebied, het niet meer bewerkt zal worden. "Delen van het grasland zullen verruigen, het gras wordt te hoog voor de dassen om wormen te kunnen opslurpen", legt de dassenclub uit. "Wormen zijn dan niet meer bereikbaar en de dassen zullen het grasland gaan mijden."

Afblazen

De Dassenwerkgroep adviseert de gemeente om de plannen voor het theehuis helemaal af te blazen. "Gemeenteraad van Baarn, ga hier niet bouwen! Er is al zoveel natuur in Baarn in de gevarenzone", schrijft de club. "Er is onlangs een hondenuitlaatbos geopend op Pijnenburg. Zowel de plannen voor Soestdijk als het hondenuitlaatbos zijn nieuwe aantastingen van dassenleefgebied in uw gemeente."
De Dassenwerkgroep Utrecht en 't Gooi is niet de enige die bezwaar heeft tegen de plannen. Eerder stapten al twee natuurorganisaties, twee horecagelegenheden en een retraitecentrum naar de rechter. Ook inwoners van Lage Vuursche lieten al van zich horen. Ze vinden het zonde van de natuur en vrezen nog meer verkeersoverlast. De emoties liepen zo hoog op dat raadsleden zelfs bedreigd werden.
Eind september besluit de gemeenteraad van Baarn of het bestemmingsplan voor Landgoed Pijnenburg voldoende is gerepareerd. Daarna kan het plan opnieuw worden beoordeeld door de Raad van State.
Spandoek tegen de komst van een theehuis op Landgoed Pijnenburg.
Spandoek tegen de komst van een theehuis op Landgoed Pijnenburg. © Caspar Huurdeman

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.