Relzomer vol geweld onderwerp van Tweede Kamerdebat

© Michiel van Beers
UTRECHT - De Tweede Kamer praat vandaag met de ministers Ferd Grapperhaus (Justitie) en Sander Dekker (Rechtsbescherming) over de onrust en het geweld deze zomer. Het gaat om rellen, steekpartijen, onaangekondigde demonstraties en geweld tegen handhavers en verkeersregelaars. Dat gebeurde onder meer in Utrecht, Amersfoort, Den Haag en Eindhoven.
Grapperhaus vindt dat de ongeregeldheden niet kunnen worden getolereerd en wil een harde aanpak, schreef hij in een brief aan de Kamer. De bal ligt daarin vooral bij de lokale autoriteiten. Hij heeft daarover al gesproken met de burgemeesters van de vier grote steden, het Openbaar Ministerie en de politie.

Oorzaken

Volgens de minister zijn er verschillende oorzaken voor de onrust. Hij denkt aan een combinatie van verveling, ook vanwege de strikte coronamaatregelen, de hitte en de vakantie.
Naast een harde aanpak denkt Grapperhaus aan preventieve maatregelen, zoals meer politie in de wijken maar ook de aanpak van wapenbezit. Ook wordt onderzocht of ouders van jonge relschoppers met drang of dwang ondersteuning kunnen krijgen en verplicht kunnen worden actief mee te werken om verder afglijden van hun kind te voorkomen.

Social media

De minister verwijst in zijn brief ook naar het misbruik van social media bij rellen en het belang van de 'digitale wijkagent'. Zo werden de ongeregeldheden in Utrecht aangewakkerd door drie vloggers. Zij zijn volgens Grapperhaus opgespoord door 'online aanwezigheid' van de politie.
"Toch vallen rellen niet altijd te voorspellen", aldus de minister. "Online-communicatie verloopt razendsnel en vindt deels plaats in besloten fora; de politie kent daardoor (juridische) beperkingen. Ik zal verkennen of de mogelijkheden voor het traceren van dit soort digitale communicatie en het verwijderen van online strafbare uitingen kunnen worden verruimd."
De minister heeft naar eigen zeggen regelmatig contact met technologiebedrijven. "Het oproepen tot geweld op hun social media platforms heeft gelukkig al hun aandacht. Ik ga samen met deze technologiebedrijven kijken naar wat nodig en mogelijk is om binnen de bestaande (wettelijke) kaders preventief op te treden. De recente gebeurtenissen laten helaas zien dat er meer nodig is om misbruik van social media voor het onder meer aanzetten tot geweld tegen te gaan, ook door bedrijven die niet in Nederland een vertegenwoordiging hebben." Daarom wordt volgens de minister in Europees verband gewerkt aan een richtlijn.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.