Fort Tienhoven is niet te bezoeken tijdens fortenfestival, maar wel online

TIENHOVEN - Tijdens het Fortenfestival Fort & Vrij gaan deze week veel forten open voor publiek en worden er allerlei culturele activiteiten op deze prachtige locaties gehouden. Maar er is een fort dat niet van dichtbij te bekijken is: Fort Tienhoven. Vandaar dat we deze digitaal laten zien.
Tineke Harlaar legt werking waterlinie uit
Tineke Harlaar legt werking waterlinie uit © RTV Utrecht
Fort Tienhoven is niet toegankelijk voor publiek omdat een bezoek te gevaarlijk is. Het fort is in zwaar verval en waar forten normaal onderhouden worden en een andere gebruiksfunctie krijgen is dat hier niet mogelijk. Het is in te slechte staat om te restaureren en dus is besloten dat deze plek terug wordt gegeven aan de natuur.
De Hollandse Waterlinie beschermde ons land tegen een mogelijke vijand. De verdedigingslinie beschermde een groot deel van Holland en de stad Utrecht vanaf de 17e eeuw tot 1945. Hij lag ten oosten en zuiden van de steden van Holland en was 85 kilometer lang en 3 tot 5 kilometer breed. De waterlinie werd op zwakke punten versterkt met zestig forten, maar die forten hebben hun verdedigingsfunctie verloren en hebben een vaak een culturele functie gekregen. Tot en met 13 september kun je veel van deze forten bezoeken in het kader van het fortenfestival Fort & Vrij.
Maar een bezoekje op afstand is toch de moeite waard want het is een groene oase waar de natuur de baas is. Het fort blijft onderdeel van de Hollandse waterlinie en daarom probeert eigenaar Staatsbosbeheer het overwoekerde fort voor de toevallige passant toch nog een beetje zichtbaar te houden.
Tineke Harlaar legt werking waterlinie uit
Tineke Harlaar legt werking waterlinie uit © RTV Utrecht
Heel af en toe is het eiland toegankelijk. Eens per twee jaar wordt er gemaaid en dan is het eiland onder begeleiding te bezoeken. Dat maaien zou dit jaar gebeuren maar door het coronavirus is het een jaar uitgesteld. En dus is pas volgend jaar een bezoekje aan het forteneiland mogelijk, vandaar dat we deze verborgen parel op deze manier online in het zonnetje zetten.
Bezoek aan fort Tienhoven voor het Fortenfestival

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.