Politie legt opnames Kameleon-film stil: Utrechtse tweeling vaart te snel

UTRECHT - De acterende tweelingbroers (14) Sens en Imme Gerritsen uit Utrecht beleefden gisteren een enerverende dag bij de opnames voor de nieuwe Kameleon-film. De waterpolitie legde op het Sneekermeer de opnames voor enkele uren stil omdat er te hard gevaren zou zijn tijdens een van de scènes.
Sens en Imme spelen in de film de beroemde Friese tweeling Hielke en Sietse Klinkhamer. De makers van de Kameleon-film zouden in overtreding zijn geweest omdat de twee minderjarige hoofdrolspelers geen vaarbewijs hadden, meldt de Leeuwarder Courant.
Imme en Sens.
Imme en Sens. © Just Film Distribution, Joris van Harmelen
"We hadden alles geregeld, we hadden vergunningen en ontheffingen", vertelt een boze Steven de Jong, de regisseur van de film. Desondanks werd zijn crew volgens hem klemgevaren door twee boten van de waterpolitie. Zij zouden de boot van de Kameleon-tweeling in beslag hebben willen nemen. "Er staan tientallen mensen van de crew om die jongens heen. En de agenten vragen serieus: wat zijn jullie aan het doen?"

Boete en waarschuwingen

De politie bevestigt dat een boete is opgelegd voor te snel varen en dat voor de overige overtredingen waarschuwingen zijn gegeven. De ontheffingen waarmee werd geschermd, gelden volgens een woordvoerder van de politie niet voor het gedeelte van het Sneekermeer waarop werd gevaren.
Volgens regisseur De Jong waren de ontheffingen en vergunningen allemaal geregeld met de provincie Friesland en is er slechts twintig meter buiten de boei gevaren. "Ik weet ook niet waar het Sneekermeer precies begint", aldus De Jong in de Leeuwarder Courant. "Mijn hele dag is vergald." Een eventuele boete van 500 euro zal hij aanvechten.
De Kameleon moet snel varen
Regisseur Steven de Jong
Sens en Imme, die in de film af en toe een stukje zelf moeten varen, hebben het theoretische gedeelte van het vaarbewijs gehaald. "Ze zijn minderjarig, dus het praktijkvaarbewijs mogen ze nog niet halen", zegt De Jong.
De Kameleon voer volgens de filmmaker tussen de 30 tot 40 kilometer per uur over het water. "De Kameleon moet snel varen. Dat hoort bij die boot en daar hebben we een ontheffing voor. Als we nou gevaarlijk aan het varen waren of ons niet aan de regels hielden, dan had ik het begrepen. Maar dat deden we niet en er waren maar drie bootjes op het hele meer."
De Kameleon-film is volgend jaar te zien. De vorige twee bioscoopfilms kwamen in 2003 en 2005 uit en trokken 750.000 en 450.000 bezoekers naar de Nederlandse bioscopen.
Utrechtse tweeling over hun rol in De Kameleon

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.