Richard uit Oudewater gaat 200 kilometer suppen: 'Het ziet er suf uit, maar je traint je hele lichaam'

© Richard Proost
OUDEWATER - Sportschoolhouder Richard Proost uit Oudewater gaat dit weekend een flinke uitdaging aan: 200 kilometer suppen in Friesland. Hij verwacht zo'n 26 à 27 uur over de barre tocht te doen. "Mensen zeggen altijd: het ziet er zo suf uit. Maar als ze het dan doen merken ze pas hoe goed het voor je is."
Suppen heet ook wel 'peddelsurfen'. Je staat op een surfplank en beweegt jezelf voort met een ouderwetse peddel. "Het is niet zo moeilijk", vertelt Richard aan Radio M Utrecht. "Maar wel goed voor je."
Mensen kochten massaal skeelers en zwembadjes. Maar ook de supsport profiteerde er enorm van.
Supper Richard vertelt over de effecten van corona op zijn sport
De marathonsessie begint voor Richard in Leeuwarden, en gaat via Sneek naar Dokkum. Dan zit hij pas op de helft, want hij moet precies dezelfde weg weer terug. Dat klinkt heftig, maar Richard heeft de tocht al vijf keer eerder gemaakt. "Alleen dat was in vijf dagen. De uitdaging nu is dat het non-stop is. Dus starten op zaterdag en finishen op zondag."
Dat betekent dat hij ook 's nachts moet suppen. "We hebben een lampje. En ik heb getraind op peddelen in het donker."
Volgens Richard wordt suppen steeds populairder. Ook vanwege corona. "Op een gegeven moment mochten we weer buiten sporten. Mensen kochten toen massaal skeelers en zwembadjes. Maar ook de supsport profiteerde er enorm van."
Richard doet het niet alleen voor de lol. Ook haalt hij met zijn tocht geld op voor Spieren voor Spieren. De teller staat met behulp van sponsoren al op enkele duizenden euro's.
Richard vertelt op Radio M Utrecht hoe veel zin hij heeft in ruim een etmaal suppen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.