RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Dief die supermarktmedewerkers IJsselstein neerstak moet naar Pieter Baan Centrum

IJSSELSTEIN - De man die in maart twee medewerkers van de Plus-supermarkt in IJsselstein neerstak, wordt voor observatie opgenomen in het Pieter Baan Centrum. Dat heeft de rechtbank in Utrecht vandaag bevolen. De zaak zou vandaag inhoudelijk behandeld worden, maar tijdens de zitting werd besloten dat dit wordt uitgesteld.

Omdat de man niet goed meewerkte aan een eerste psychologisch onderzoek, kan de officier van justitie niet bepalen of de man verminderd toerekeningsvatbaar is of een gevaarlijke stoornis heeft waarvoor hij zou moeten worden behandeld. De rechter is het daar mee eens. De psycholoog en psychiater die hem als eerste hebben onderzocht kunnen geen duidelijk advies geven. Wel vonden ze aanwijzingen voor een "gebrekkige ontwikkeling en stoornissen".

Stelen uit geldnood
De 48-jarige IJsselsteiner Hayder Al-A. werd op zaterdagochtend 14 maart betrapt op winkeldiefstal in de PLUS-supermarkt aan de Panoven. Toen hij 's middags terugkwam wilden de winkelmedewerkers hem vasthouden in de kantine van de winkel. Daar trok hij een mes en stak hij hen neer. De dief sloeg op de vlucht, maar werd een uur later aangehouden in een plaatselijke moskee. Hij heeft bekend dat hij een winkeldiefstal wilde plegen en heeft gestoken.

De verdachte zei in de rechtszaal dat hij niet meewerkte aan psychologisch onderzoek, omdat er niets mis met hem is. Hij zou hebben gestolen omdat er geen geld was om eten te kopen voor zijn vijf kinderen. Volgens zijn advocaat stak Al-A. de medewerkers uit een soort noodweer. Omdat de politie lang op zich liet wachten, zou hij bang zijn geweest dat een medewerker die tegen hem schreeuwde een stuk hout of ijzer ging halen om hem te slaan. "Ik heb geen probleem met die meneer, ik wilde ruimte, wilde naar buiten", zei hij in de rechtszaal.

Blijvend letsel
Tijdens de rechtszitting vandaag kwam het OM met een wijziging in de tenlastelegging. Hayder Al-A. wordt nu officieel verdacht van twee keer "gekwalificeerde poging doodslag en diefstal met geweld waarbij de medewerkers zwaar lichamelijk letsel is toegebracht." Dat betekent dat hij de mannen stak om te voorkomen dat hij gearresteerd zou worden voor diefstal.

De supermarktmedewerkers werden meerdere gestoken in hun bovenlichaam en zijn daar nog altijd niet van hersteld. Een van werd in zijn pols gestoken, waarbij belangrijke pezen werden doorgesneden. Hij moet volgens zijn advocaat nog meerdere malen worden geopereerd en kan niet werken. De slachtoffers eisen een schadevergoeding van de verdachte.

Grote vertraging
Door de observatie van de verdachte in het Pieter Baan Centrum zal de zaak grote vertraging oplopen. Er is een wachttijd van vijf maanden, de observatie zelf duurt 7 weken en de onderzoekers hebben daarna ook nog eens anderhalve maand nodig om een rapport te schrijven. Een verzoek van advocaat De Korte om Al-A. de opname in vrijheid af te laten wachten, zodat hij voor zijn gezin kan zorgen, werd door de rechter afgewezen.

De volgende zitting in de zaak staat gepland op 10 november en zal weer pro forma zijn. De inhoudelijke behandeling zal op zijn vroegst volgend voorjaar plaatsvinden. De slachtoffers kunnen zich daar wel bij neerleggen, omdat ze het belangrijk vinden dat precies duidelijk wordt waarom deverdachte tot zijn daad is gekomen.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -