RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Kamperen bij de boer bestaat 50 jaar: dit is waar het allemaal begon


MEERKERK - Vakantie vieren zonder toeters en bellen, zwembaden en animatieteams, maar gewoon genieten van de rust en de natuur: het fenomeen 'kamperen bij de boer' bestaat vandaag precies vijftig jaar. Tijd om terug te gaan naar boerencamping De Victorie in Meerkerk waar het allemaal begon.

Kamperen bij de boer bestaat 50 jaar: dit is waar het allemaal begon.


Een vader en een moeder met twaalf kinderen hadden een tent geleend en sliepen als lepeltjes in een doosje."
Tineke van den Berg, oprichter

Het is 1970 als de eerste haringen de grond ingaan op het boerenland van Tineke van den Berg. Haar man, die inmiddels is overleden, wil iets betekenen voor de mensen uit de stad. Hij is Statenlid en moet daarom regelmatig via Rotterdam naar Den Haag. "Onderweg zag hij al die mensen die daar moesten leven tussen het asfalt en beton", vertelt Tineke.

Politie op de stoep
Hij wil ze laten genieten van wat het boerenland te bieden heeft. Rust, ruimte, gras en bomen. Tinekes man plaatst een advertentie in dagbladen met een oproep: mensen mogen gratis op zijn land logeren. Een groot gezin uit de Haagse Schilderswijk zet de eerste tent op in het weiland. "Een vader en een moeder met twaalf kinderen hadden er ťťn geleend en sliepen als lepeltjes in een doosje."

Tineke weet het nog goed. "Ze dronken een bus melk van dertig liter per dag leeg. Je zag die mensen gewoon opfleuren, echt waar!" Tot op een ochtend de politie op de stoep staat. "De burgemeester was er met zeven politieagenten. Hij had de kampeerders uit de tent gehaald. Het mocht niet. Je mocht alleen kamperen op officiŽle campings."

Je komt hier voor de rust, de ruimte en de betaalbaarheid."
Tineke van den Berg, oprichter

Weinig te doen
De anekdotes behoren tot het verleden, want inmiddels zijn er honderden boerencampings in het land. Er is weinig te doen, maar daar gaat het juist om. "Je komt hier voor de rust, de ruimte en de betaalbaarheid." En natuurlijk voor het boerenland. Tineke: "Hier kunnen kinderen nog eens zien hoe een kalfje geboren wordt. Je zit middenin de natuur."

Weinig verandert in vijftig jaar. Wie door de boomgaarden van De Victorie loopt, ziet ook nu geen zwembad of tafeltennistafel. Wel staan er tegenwoordig meer luxe campers en caravans in plaats van tenten. De veelal gepensioneerde gasten vermaken zich met puzzelen, wandelen en fietsen. Wie de drukke stad wil ontvluchten, geniet nog altijd van een oase van rust op de boerencamping.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -