RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Spakenburgse Diva's in klederdracht in het Mondriaanhuis


AMERSFOORT - 'Kijk wild en denk lenig' is het motto van Hans Lemmerman en Inge van Run. Zij laten met hun foto's zien hoe de wereld van de kunst en die van de volkscultuur elkaar kunnen versterken. Twintig jaar lang fotografeerden zij een groep Spakenburgse vrouwen in tradionele klederdracht. Niet in hun eigen dorp maar op plekken zoals voor het Rietveld SchrŲderhuis in Utrecht of in Paleis Soestdijk. "Wij vinden het spannend om deze traditionele vrouwen te mixen met kunst, liefst hedendaagse kunst en architectuur", zegt kunstenaar Hans Lemmerman. "Het is zoiets als scratchen met beeld," zegt Inge van Run.

Even het dorp uit met ons op avontuur."
Hans Lemmerman

Performer
Samen zijn Inge en Hans het theateratelier Het Wilde Oog. Hans: "Dat het zo'n lang project is geworden heeft ook te maken met de ontwikkeling van de diva's en het vertrouwen dat de vrouwen kregen. Ze hebben zich echt ontwikkeld van klederdrachtvrouw tot performer."

 Deze oranje zitballen van Richard Hutten spelen in veel foto's een rol. Deze oranje zitballen van Richard Hutten spelen in veel foto's een rol. | Foto: RTV Utrecht/Nathalie Ringrose

"We zijn ook nog steeds bezig hoor ook al zeggen we steeds dat we stoppen." zegt Inge van Run. "Er dienen zich steeds weer nieuwe ideeŽn aan." Hans: "Eťn van de diva's is inmiddels overleden en de rest is al dik in de tachtig. De vrouwen gaan zelf aangeven wat ze nog wel en niet kunnen en willen met ons."

 Hans Lemmerman en Inge van Run maakten 20 jaar lang foto's met de Spakenburgse vrouwen. Hans Lemmerman en Inge van Run maakten 20 jaar lang foto's met de Spakenburgse vrouwen. | Foto: RTV Utrecht/Nathalie Ringrose

Dorp
Behalve de vele bijzondere foto's die met dit project zijn ontstaan hebben de vrouwen er zelf ook wat aan gehad: "Even het dorp uit en met ons op avontuur. Ze vonden het leuk om een dagje uit te gaan en brachten die avonturen dan ook weer teug naar Spakenburg," aldus Hans.

De tentoonstelling Spakenburgse Diva's is nog t/m 25 oktober te zien in het Mondriaanhuis in Amersfoort. Kijk hier het interview met de makers Hans en Inge.

Spakenburgse vrouwen in het Mondriaanhuis


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -