Veel drugs in stad Utrecht volgens inwoners

© Pixabay
PROVINCIE UTRECHT/UTRECHT - In Utrecht wordt opvallend vaak drugs verhandeld en gebruikt. Ruim veertig procent van de Utrechters in het noorden en het zuiden van de stad zegt dat er weleens dealers en gebruikers in hun wijken actief zijn. Landelijk en in de provincie ligt het gemiddelde op ongeveer een kwart.
Dat blijkt uit gegevens die het CBS vannacht heeft vrijgegeven. De cijfers zijn een aanvulling op de Veiligheidsmonitor 2019 die enkele maanden geleden is gepubliceerd. In 2019 beantwoordden 135.000 Nederlanders van vijftien jaar en ouder een lange reeks vragen over hoe veilig ze zich in hun eigen woonomgeving voelen. Leefbaarheid en overlast was een van de thema's.

Basisteams politie

Het CBS heeft de antwoorden over drugsoverlast ingedeeld naar de werkgebieden van alle basisteams van de politie. Daarin valt op dat vorig jaar de teams Utrecht Noord (onder meer Overvecht en Zuilen) en Utrecht Zuid (onder meer Kanaleneiland en Hoograven) het meest met verdovende of opwekkende middelen te maken kregen, als we op de bewoners van die gebieden moeten afgaan.
Ook Utrecht Centrum (onder meer de binnenstad en de oostelijke wijken van Utrecht) 'scoort' letterlijk en figuurlijk vaak. Alleen in Utrecht West (onder meer Vleuten, De Meern en Leidsche Rijn) is het aandeel inwoners dat weet heeft van drugs lager dan het landelijk gemiddelde.

Amersfoorters

Verderop in onze provincie blijken veel Amersfoorters drugshandel en drugsgebruik tegen te komen. Zo'n 29 procent van de inwoners daar zegt dat dat weleens in hun buurt gebeurt. Het gemiddelde voor de hele provincie was vorig jaar 25,2 procent en schommelt al jaren zachtjes tussen de 22 en 26 procent.
Amsterdam is nog altijd narcoticahoofdstad van Nederland. Het percentage Amsterdammers dat merkt dat er wordt gedeald of gebruikt loopt op sommige plaatsen binnen de grachten op tot 78,8 procent. Ook in de grensgebieden met Duitsland en België geven veel mensen aan dat het in hun buurt voorkomt.

Overlast

Overigens lijkt het met daadwerkelijk last hebben van drugsgebruikers en dealers wel mee te vallen. Gemiddeld in de provincie Utrecht zegt 4,2 procent van de inwoners er veel overlast van te ervaren. Dat getal valt in de politiegebieden Utrecht Zuid (10,7) en Utrecht Noord (9,2) vanzelfsprekend een stuk hoger uit. Maar het is niet de grootste bron van ergernis.
Echte sociale overlast komt eerder van hangjongeren en vervelende buurtbewoners. Dat soort hinder komt veel vaker voor, zeggen provinciegenoten, en het irriteert ze ook meer.
De Veiligheidsmonitor is een samenwerking tussen het Centraal Bureau voor de Statistiek en het ministerie van Justitie en Veiligheid. Sinds 2012 werd de grootschalige enquête ieder jaar gehouden, maar na 2017 werd besloten de frequentie terug te brengen naar eens in elke twee jaar.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.