Leusdenaar (16) schiet met scherp tijdens internationaal toernooi boogschieten te paard

LEUSDEN - Voor de meeste mensen is schieten met pijl en boog al lastig genoeg, maar voor de zestienjarige Siem uit Leusden is het een koud kunstje, vanaf een paard welteverstaan. En hij is zo goed, dat hij afgelopen weekend kampioen werd op het Franse Gauchoux Open 2020: een van de grootste toernooien binnen zijn tak van sport.
Het begon allemaal zeven jaar geleden, toen Siem op zijn negende een pijl en boog in handen nam. Traditionele sporten vond hij maar niks. "Nee, voetbal of hockey is niet echt mijn ding", vertelt hij. "Ik heb altijd iets met boogschieten gehad en met paarden eigenlijk ook wel. Toen kwam ik achter deze sport en dacht ik: ja, dat is hem!"
Siem (16) traint 5 à 6 dagen in de week met paard, pijl en boog

De beste zijn

En zo geschiedde. Op een vakantie in 2017 in Hongarije begint hij met het boogschieten te paard en kijkt hij de Grand Prix. "Vanaf het begin af aan bedacht ik dat ik er de beste in wilde zijn", stelt hij. "Iedereen zegt altijd maar dat teamsporten goed zijn voor een kind, maar alleen als het kind het leuk vindt", vindt zijn moeder Jouke. "Hij was vroeger bang voor de bal en een beetje onhandig, dus het verbaasde me dat hij hier zo goed in was", lacht ze.
Een jaar later doet hij voor het eerst mee aan de Gauchoux Open, waar hij zevende bij de junioren werd. Daarna gaat het hard. In 2019 werd hij derde op het EK en won hij één onderdeel op de Gauchoux Open. Afgelopen weekend werd hij daar allround kampioen bij de junioren en senioren.
Siem tijdens het Gauchoux Open 2020
Siem tijdens het Gauchoux Open 2020 © Jouke Boerma, moeder van Siem

Wereldkampioenschap

Hij traint er dan ook hard voor. "Ik rijd vijf à zes dagen per week twee à drie uur paard", vertelt Siem. "En dan schiet ik nog een paar honderd pijlen per dag."
Voor het talent lijkt niets in de weg te staan om dan ook snel de allerbeste te worden, maar dit jaar wordt het 'm niet meer. "Mijn doel is echt om wereldkampioen te worden. Nu ging het kampioenschap dit jaar helaas niet door de coronasituatie, maar waarschijnlijk wordt dat verplaatst naar volgend jaar. En anders eerst het EK en daarna het WK."
Ondertussen hoopt Siem dat de sport in Nederland verder groeit. Volgende week doet hij examen om paardrijd-instructeur te worden en hoopt zo meer mensen te enthousiasmeren. "Ik kom zelf uit het boogschieten, maar voor mensen die al heel lang paardrijden kan het iets heel anders leuks met je paard zijn."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.