Utrecht stemt in met regionale plannen voor wind- en zonnestroom

© RTV Utrecht / Caroline Geijsman
Utrecht - Een meerderheid in de Utrechtse gemeenteraad kan instemmen met de regionale plannen voor het opwekken van groene stroom. Die plannen staan in de Regionale Energie Strategie (RES). Dat zijn plannen die zijn opgesteld door zestien Utrechtse gemeentes (U16). Met de plannen wordt de basis gelegd voor het opwekken van 1,8 Terra Watt-uur (TWh) aan elektriciteit.
Die RES is opgesteld om aan een verzoek van de Rijksoverheid te voldoen. Die heeft alle Nederlandse regio’s gevraagd om met voorstellen te komen, om te voldoen aan Nationaal Klimaatakkoord. Coalitiegenoten D66, GroenLinks en ChristenUnie zijn enthousiast over de plannen, en daarmee is er een meerderheid in de raad. Toch zijn de coalitiepartijen ook kritisch. Zo noemt D66 de plannen nog weinig concreet. En bovendien gaat deze RES alleen over het opwekken van elektriciteit, terwijl de energietransitie ook zou moeten gaan over het opwekken van warmte.
De U16 zijn naast de gemeente Utrecht, de gemeentes Bunnik, De Bilt, De Ronde Venen, Houten, IJsselstein, Lopik, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Stichtse Vecht, Utrechtse Heuvelrug, Vijfheerenlanden, Wijk bij Duurstede, Woerden en Zeist. Daarnaast doen ook Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden, Waterschap Amstel Gooi en Vecht, Waterschap Vallei en Veluwe, en de Provincie Utrecht mee aan de RES.

Al deze gemeentes, waterschappen en de provincie moeten instemmen met deze Regionale Energie Strategie

De oppositie is minder enthousiast. In de RES staat het aanbod van Utrecht om acht windmolens te bouwen in polder Rijnenburg. Daar zet de VVD zijn vraagtekens bij. Volgens de liberalen is er geen draagvlak voor die windmolens, het is nog maar de vraag of die er komen. Een definitief besluit valt na de volgende verkiezingen. Coalitiepartij D66 is nu nog voor de mogelijkheid van windmolens in Rijnenburg, maar de VVD vraagt zich af of D66 dat straks na de verkiezingen nog steeds is. Utrecht biedt in de RES aan om 0,45 TWh stroom te leveren, zonder windmolens is dat bod waarschijnlijk niet haalbaar.

Haarrijn

De VVD verbaast zich over een voorstel om windmolens te plaatsen in de wijk Haarrijn in Leidsche Rijn, volgens de VVD is dat onmogelijk te realiseren als je rekening houdt met een afstand van 500 meter van de dichtstbijzijnde woningen. Bovendien zegt het bestemmingsplan dat er op die plek woningen moeten komen, en geen windmolens. Wethouder Lot van Hooijdonk (GroenLinks) was blij dat de VVD haar op deze locatie wees, ze gaf aan er nog eens goed naar te gaan kijken.
De PVV is ronduit tegen de plannen van de RES. De partij bestrijdt dat er sprake is van een klimaatcrisis. De partij denkt daarnaast dat de plannen voor een onderliggende infrastructuur onbetaalbaar zijn. De partij doelt daarmee op de leidingen die de elektriciteit van de windmolens en zonneparken naar de consument moet brengen. De bestaande initiatieven voor groene energie noemt de PVV ‘Communistische GroenLinkse Energiecorporaties’. De PVV ziet oplossingen niet in windmolens en zonneparken, maar in kleinschalige kernenergie. De rest van raad wordt niet enthousiast van kerncentrales. Volgens de ChristenUnie toont een recent project in Engeland aan dat kernenergie twee keer zo duur is als windenergie.

Ambitie-arm

Ook de Partij voor de Dieren is niet enthousiast, deze partij vindt de plannen niet ambitieus genoeg. De PvdD wil graag windmolens in Polder Rijnenburg, maar de woordvoerder van de partij is realistisch en vreest dat die plannen in de nabije toekomst gaan sneuvelen. De PvdD zou in een RES veel meer creatieve en onorthodoxe plannen willen zien. Het debat vond plaats in een commissie, later moet de gemeenteraad nog formeel instemmen met het plan.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.