Politie onderzoekt plofkraak Harmelen: 'Je ziet dit normaal alleen op televisie'

© RTV Utrecht / Robert Jan Booij
HARMELEN - In het Dorpshuis in Harmelen heeft afgelopen nacht een poging tot plofkraak plaatsgevonden. De daders hadden het voorzien op een mobiele geldautomaat en zijn nog spoorloos. Er is niets buitgemaakt, meldt de politie Midden-Nederland. De politie is nog bezig met onderzoek en dat tafereel trekt veel bekijks vanmorgen.
De St. Bavoschool is gevestigd in het Dorpshuis aan de Schoolstraat. Ouders moeten hun kinderen via een alternatieve route naar school brengen, ziet verslaggever Robert Jan Booij, die ter plaatse is. Een moeder komt aanlopen met haar kind. "Ik had het even gelezen, maar het was me op weg hier naartoe ook weer ontgaan. Ik heb de auto ergens anders geparkeerd en moest een stukje omlopen, achter de huizen om." Het is niet echt een goed begin van het nieuwe schooljaar, vertelt ze. "Het is de eerste dag peuterspeelzaal weer!"

Niet de eerst keer

Een vrijwilliger van het dorpshuis vertelt dat ze niet denkt dat de school er verder last van zal hebben, omdat de poging tot plofkraak bij de pinautomaat in het dorpshuis was. "Dat staat helemaal los van elkaar." De vrijwilliger vertelt ook dat het niet de eerste keer is dat er een plofkraak is gedaan. "Wat zal de andere keer zijn, een jaar geleden denk ik."

'Normaal zie je dit op televisie'

Er wordt gewoonlijk veel gebruik gemaakt van de pinautomaat in het dorpshuis in Harmelen, vertelt een andere vrijwilliger van het dorpshuis. Maar de automaat zou maandag weggehaald worden. "Het is wel sneu voor de oudere mensen die hier in de buurt wonen. Die gaan pinnen in het dorpshuis en moeten dan een stuk verderop het dorp in." De vrijwilligers zijn onder de indruk. "Eng he, die mensen in witte pakken", zegt een omstander half lachend. "Het zijn dingen die je normaal alleen op televisie ziet."

Rook

De politie werd vannacht om 3.45 uur gealarmeerd toen het brandalarm afging. Ter plaatse bleek de benedenverdieping vol rook te staan. De politie zette de omgeving af, waarna de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) het pand onderzocht. In het pand brak verder geen brand uit.
De ruimte waarin de geldautomaat stond liep forse schade op
De ruimte waarin de geldautomaat stond liep forse schade op © Egberts Media
Luister hier de bijdrage van verslaggever Robert Jan Booij bij Utrecht is Wakker

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.