'Utrechtse wijken Halve Maan en Kromme Rijn moeten beschermd worden'

Het Herderplein in Halve Maan
Het Herderplein in Halve Maan © Google Streetview
UTRECHT - De gemeente Utrecht moet de wijken Kromme Rijn en Halve Maan uitroepen tot gemeentelijk beschermd stadsgezicht. Dat wil Stichting het Cuypersgenootschap. De landelijke monumentenorganisatie kwam eerder ook al op voor het behoud van de Rubenslaanschool in Kromme Rijn.
In een brief aan de gemeente zegt de stichting blij te zijn dat de gemeente voorlopig afziet van de sloop van de school. "Duidelijk is echter geworden hoe kwetsbaar de waardevolle wederopbouwwijken van Utrecht zijn", schrijft het Cuypersgenootschap.

Laagbouwflats

In de wijken staan veel laagbouwflats uit de jaren vijftig. Volgens Norman Vervat van het Cuypersgenootschap verdienen deze 'jonge monumenten' bescherming. "Veel van deze panden zijn met zorg ontworpen", zegt hij. Dat geldt ook voor de omgeving, waar veel groen te vinden is. Vervat roemt onder meer het Herderplein in Halve Maan en de omgeving van het Krommerijnpark.
Voorzien van de beste energielabels, zijn veel van deze panden alleen niet. Geen probleem, volgens Vervat. "Er zijn steeds meer technieken om deze panden te verduurzamen. In Amsterdam zijn dit soort flats van een energielabel G naar een A+ gebracht."

Niet op slot

Al houdt een beschermde status niet in dat er nooit meer iets veranderd mag worden in de wijken. "De wijken gaan dan zeker niet op slot, maar het behoud van de wijken staat voorop. Ieder plan wordt dan getoetst of het binnen het beschermde stadsgezicht past of een aantasting daarvan vormt", zegt Vervat. "Denk aan de binnenstad", zegt hij. "Dat is een rijksbeschermd gezicht. Daar gebeurt van alles, maar wel met respect voor het stadsbeeld."
Of de wijken inderdaad worden uitgeroepen tot gemeentelijk beschermd stadsgezicht, is niet aan het Cuypersgenootschap. Maar Vervat is optimistisch. "Utrecht kennende heeft het heel veel oog voor erfgoed. Dus ik ga er vanuit dat de gemeente dit zeer serieus zal onderzoeken."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.