Vrijwilligers Dorpshuis Harmelen aangeslagen na plofkraak: 'Het was nét allemaal opgeknapt en nu dit'

HARMELEN - Het scheelde maar drie dagen. Dan was de geldautomaat van Rabobank weg geweest uit het Dorpshuis in Harmelen. Het maakt de situatie extra wrang voor de vrijwilligers, die hun mooie Dorpshuis in puin aantroffen vanmorgen door een plofkraak.
De automaat stond al een tijd op de lijst om te worden verwijderd uit het Dorpshuis. "Met een dag of drie was 'ie weggeweest, dus die daders waren net op tijd", zegt bestuurslid Frank Lekkerkerker van het Dorpshuis. Hij stond al om half vijf vanmorgen in het pand om de lichten aan te doen voor de onderzoekers. Om zich heen zag hij een ravage. "Ruiten kapot, meubels kapot, een muur ontzet, 30 meter aan plafond dat naar beneden is gevallen en ga zo maar door."
Verdrietige vrijwilligers vanmorgen na de plofkraak
De plofkraak is mislukt, vertelt Frank. "Door de klap is de deur van de kluis naar binnen geslagen, waardoor er een soort bolling in de deur is gekomen. Die kon dus niet meer open." De kop van de automaat is door de klap volledig weggeslagen.

Camerabeelden

November vorig jaar is er ook al een kraak geweest en sindsdien zijn er extra camera's bijgekomen. Daardoor zie je nu heel goed wat er is gebeurd, vertelt Frank. "Twee daders in donkere kleding komen rustig aanlopen, eentje pleegt nog een telefoontje en dan gaan ze naar binnen." Het valt Frank op dat de twee doodgemoedereerd en geroutineerd te werk gaan. "Er wordt wat draad uitgerold, de springstof wordt erbij gepakt en dan zoeken ze buiten een veilig plekje om de boel op te blazen."
Er zitten heel veel uren, liefde en passie in en het is daarom heel confronterend als je dit ziet.
Buurtverbinder Corinna Mitrovitch
De vrijwilligers die bij het Dorpshuis werken staan er aangeslagen bij. Een groot deel van de meubels die binnen staan zijn door hen gemaakt. "Het was nét allemaal opgeknapt en nu dit." Vrijwilliger Herman Methorst schiet er even vol van. "Dit vreet wel aan je", zegt hij. Pas heeft hij nog met collega's alles betegeld.
"We zijn super verdrietig en teleurgesteld", vertelt Corinna Mitrovitch die buurtverbinder is in het Dorpshuis. Er wordt nu al vier jaar gebouwd aan dit pand, voornamelijk door vrijwilligers. "Er zitten heel veel uren, liefde en passie in en het is daarom heel confronterend als je dit ziet." Ook haar wordt het even te kwaad. De andere vrijwilligers schieten meteen toe om haar te troosten. Voor deze mensen is de plofkraak echt een bittere pil.
In het Dorpshuis is de schade groot
In het Dorpshuis is de schade groot © Frank Lekkerkerker

School open

Behalve het Dorpshuis zitten in dit pand ook een bibliotheek en een school. De lessen op de St. Bavoschool kunnen gelukkig gewoon doorgaan vanmorgen. "Er is een agent alle klassen langs is geweest om uit te leggen wat er is gebeurd", vertelt Sagitta Hermsen van de school. De leerlingen hebben heel veel vragen. Het is een apart gezicht om de kleine dreumesen met hun rugzakjes op de rug op het schoolplein te zien staan naast een agent die ze uitlegt waarom er politie rondloopt.
En dan maar weer opruimen, voor de tweede keer na een plofkraak moeten de vrijwilligers weer aan de slag. "Ik denk dat we eerst even een uurtje gaan huilen, dan een uurtje mediteren en dan maar weer de schouders eronder", zegt Corinna.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.