RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Senioren IJsselstein dagen zonder lift: 'Mijn moeder komt haar woning niet meer uit'


IJSSELSTEIN - Het is al de zesde dag dat de lift in een appartementencomplex aan de Tepestraat in IJsselstein buiten werking is. Een groot deel van de bewoners is tachtigplus en sommigen van hen komen door de defecte lift niet of nauwelijks hun huis uit. Sinds vandaag zijn trapliften langs de leuningen in gebruik, maar ook dat is geen ideale situatie. "Iemand die ouder is dan ik ben, durft dit denk ik niet hoor", zegt een bewoner op leeftijd die zijn huis wel uit moet omdat hij een afspraak in het ziekenhuis heeft.

 De trapliften staan op iedere trap. De trapliften staan op iedere trap. | Foto: RTV Utrecht

Bij de entree van het gebouw is de defecte lift het gesprek van de dag. Meneer Donker hoort alle verhalen aan. Hij zit sinds vandaag in de hal om mensen te helpen met het gebruik van de traplift en om eventueel te helpen met het tillen van volle boodschappentassen. Hij zegt: "Gisteren zijn deze noodliften geplaatst en als de bewoners eenmaal doorhebben hoe ze werken gaat het wel."

Derde verdieping
Maar de afgelopen dagen waren niet gemakkelijk voor de bewoners, die vaak respectabele leeftijden hebben. Een bewoner, die anoniem wil blijven, vertelt hoe het is gegaan. "Zondag is de lift vastgelopen terwijl er iemand in zat. De brandweer moest komen." Dat is niet het enige drama. Ook is deze week een buurman overleden. Ontdaan vertelt de bewoner: "Dat de lift dan stuk is en dat iemand dan zo over de trap naar beneden moet ... ", ze is er stil van. Ze benadrukt dat ze wel begrijpt dat een kapotte lift overmacht is.

Dit is toch eigenlijk geen doen? Ik vind het echt heel erg. Mijn moeder is 79 en ze komt haar woning nu gewoon niet meer uit."
De dochter van een bewoonster

Voor mensen op de eerste verdieping is de defecte lift nog wel te overzien, een kort stukje lopen of maar even op de traplift gaat wel. Maar voor bewoners die op de derde wonen is het een ander verhaal. "Is de lift nog steeds stuk?", vraagt een dochter van een bewoonster terwijl ze binnenkomt. "Dit is toch eigenlijk geen doen? Ik vind het echt heel erg. Mijn moeder is 79 en ze komt haar woning nu gewoon niet meer uit."

 Zicht vanaf de derde verdieping. Zicht vanaf de derde verdieping. | Foto: RTV Utrecht

Provides
De bewoners van de Tepestraat zitten dus sinds zondag met een defecte lift. Woningcorporatie Provides doet sindsdien pogingen om de lift te laten repareren. Dat het inmiddels al een paar dagen duurt laat wel zien dat de klus niet makkelijk is. Een woordvoerder zegt dat de onderdelen niet standaard op voorraad zijn en dat het liftbedrijf waar ze mee werken nu hard z'n best doet om de juiste onderdelen bij elkaar te krijgen. Ook hebben ze excuses gemaakt aan de bewoners voor het ongemak.

Toevallig zijn deze onderdelen niet altijd voorradig en moeten dus overal vandaan komen."
De liftmonteur

De reparatie aan de lift zondag toonde meerdere gebreken en meer onderdelen zijn toe aan vervanging of reparatie. "Als een lift zo belangrijk is, dan komen defecten altijd ongelegen", zegt de monteur die de frustratie van de bewoners goed begrijpt. "De lift is 20 jaar oud, maar zeker geen uitstervend ras. Toevallig zijn deze onderdelen niet altijd voorradig en moeten dus overal vandaan komen. De meeste van dit type lift zijn inmiddels wel gemoderniseerd." De monteur is wel optimistisch, want de onderdelen zijn vanuit het hele land onderweg naar IJsselstein. Naar verwachting gaat de lift later vandaag weer op en neer.

 In het complex wonen voor een groot deel ouderen In het complex wonen voor een groot deel ouderen | Foto: RTV Utrecht


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.


Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -