GGD Utrecht wil snel opschalen: op zoek naar meer labs en meer personeel

Voor bron- en contactonderzoek is een medische achtergrond handig, maar niet noodzakelijk.
Voor bron- en contactonderzoek is een medische achtergrond handig, maar niet noodzakelijk. © RTV Utrecht / Jordi de Jong
PROVINCIE UTRECHT - De GGD regio Utrecht staat te springen om op te schalen. Maar dat kan nog niet, want er is onvoldoende laboratoriumruimte om meer coronatests te verwerken. Ondertussen wordt nog altijd nieuw personeel gezocht. "We zoeken vooral mensen die heel flexibel zijn."
Op dit moment worden in onze provincie zo'n drieduizend mensen per dag getest op corona. Dat aantal kan worden opgevoerd naar vijfduizend per dag. "We merken dat het knelt", zegt GGD-coronamanager Tessa Rijntalder. "Als we extra labcapaciteit vinden, kunnen we direct vanavond nog vijfhonderd of duizend extra tests laten afnemen."
Als we extra labcapaciteit vinden, kunnen we direct vanavond nog vijfhonderd of duizend extra tests laten afnemen.
GGD-coronamanager Tessa Rijntalder
Het probleem zit 'm dus niet in de capaciteit in de teststraten, maar er zijn simpelweg onvoldoende apparaten die kunnen zien of er virusdeeltjes in de wattenstaafjes zitten. De GGD is daarvoor afhankelijk van andere partijen en kijkt zelfs over de grens: samenwerken met laboratoria uit Duitsland wordt op dit moment onderzocht.

Op zoek naar meer personeel

De GGD zoekt nog altijd naar nieuwe medewerkers die tests willen afnemen in de teststraten of mensen die bron- en contactonderzoek willen doen. Vooral omdat veel studenten die voor de GGD werkten, weer zijn begonnen aan hun collegejaar.
Het kan voorkomen dat mensen in de ene week vijf diensten hebben en in de andere één of twee.
Tessa Rijntalder zoekt flexibele werknemers
Hoeveel personeel er wordt gezocht kan Rijntalder moeilijk zeggen. "Het is een ingewikkelde capaciteitsberekening. Maar we zoeken vooral mensen die heel flexibel zijn en ook begrip hebben mocht er op een gegeven moment minder behoefte zijn aan testen."
"Het kan voorkomen dat mensen in de ene week vijf diensten hebben en in de andere één of twee. In het begin haakten sommige medewerkers daar op af."
Verder zegt Rijntalder dat een medische achtergrond prettig is, maar niet per se noodzakelijk. Wel zijn sociale capaciteiten van groot belang. "Zie bron- en contactonderzoek als een soort politieonderzoek. Je hebt een besmet persoon en wil op zoek naar die bron. Het is als een prikbord met een veelheid aan lijntjes die aan elkaar geknoopt moeten worden."

Discussie over salaris

Het salaris dat de GGD kan bieden aan werknemers die bron- en contactonderzoek doen, is 15,36 euro per uur. "We horen daar soms discussie over", zegt Rijntalder. "Maar in principe wordt alles netjes ingeschaald via de CAR-UWO (arbeidsvoorwaarden voor gemeenten, red.). De schaal hebben we gelijkgetrokken met onze normale verpleegkundigen."
Wel wil Rijntalder voorkomen dat bij GGD'en in andere regio's hogere salarissen worden geboden. "We zijn aan het kijken: hoe ziet die landelijke lijn eruit. We willen een goede werkgever zijn en waar mogelijk aanpassingen doen. Daarbij staat centraal 'soortgelijk werk, soortgelijk loon'. Maar we zorgen goed voor ons personeel. Zo organiseren we bijvoorbeeld vaak lunch- en learnsessies."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.