Voormalige camping Berekuil is al de hele zomer dicht, gemeente wil gesprek met eigenaar

© RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
UTRECHT - De gemeente Utrecht is niet blij dat de camping in de Voorveldsepolder de hele zomer dicht is gebleven. De camping is volgens eigen zeggen gesloten vanwege de coronacrisis, maar de gemeente neemt met die uitleg geen genoegen.
Het kampeerterrein heette vroeger Camping De Berekuil, maar gaat tegenwoordig door het leven als Budget Camping Utrecht. Het terrein oogt al jaren troosteloos. Er wordt gebouwd aan ruim tachtig chalets en een restaurant, maar die bouw vordert slechts langzaam. Eerder dit jaar kondigde eigenaar Ton Oostveen aan dat de eerste chalets in september verhuurd zouden zijn, maar er is er nog steeds maar eentje afgebouwd.
Het schiet nog niet echt op met de nieuwbouw op de camping
Het schiet nog niet echt op met de nieuwbouw op de camping © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel

Stacaravans

Voordat Oostveen eigenaar werd was er jaren gedoe rond de kampeerplaats. De eigenaar die de camping decennia uitbaatte wilde ervan af, maar kon geen geschikte koper vinden. Daarnaast was er ruzie tussen eigenaars van bestaande stacaravans, de gemeente en de camping. Een deel van de eigenaren van die stacaravans woonde permanent op de camping, iets wat jaren gedoogd werd. Toch was die permanente bewoning een doorn in het oog van de gemeente en het bemoeilijkte de verkoop van de camping.
Toen Oostveen zich aandiende bedong de gemeente dat hij het terrein zou opknappen, daarnaast mag hij 84 chalets bouwen, op voorwaarde dat er ook plek blijft voor kampeerders. De gemeente eist van Oostveen dat de camping van 1 april tot 1 oktober open is. Maar dit jaar is de camping in het geheel niet open gegaan. Volgens bordjes bij de receptie van de camping en op de website is dat vanwege corona. De gemeente betwijfelt of dat de echte reden is.

Goed gesprek

Woordvoerder Mariska Cheret van de gemeente toont begrip voor het feit dat de camping niet direct op 1 april openging, maar dat hij helemaal niet is opgegaan kan op minder begrip rekenen: "De gemeente heeft inderdaad bij de overdracht van de camping afspraken met de eigenaar gemaakt. Als de eigenaar daarvan wil afwijken, moet daar een aanvraag voor worden ingediend. Die is er niet." De woordvoerder laat weten dat de gemeente vindt dat de afspraken over de openstelling moeten worden nagekomen. "Hierover gaan we dus ook op korte termijn in gesprek met de eigenaren."
De chalets in aanbouw
De chalets in aanbouw © RTV Utrecht / Marc van Rossum du Chattel
Eigenaar Ton Oostveen ontkent dat de camping gesloten is. Dat is in strijd met de boodschap op de website. En ook op de balie bij de receptie staat een bordje dat de camping is gesloten. De beheerder van de camping vertelt dat er dit jaar drie kampeerders zijn geweest. Die mogen gratis op het terrein staan. Ze mogen geen gebruik maken van het sanitair op de camping.

Nieuwe toiletten

De aanblik van de camping blijft troosteloos. Het is een bouwplaats, met puin en bouwmaterialen, wat voor toeristen geen aanlokkelijk beeld is. En dat vindt ook de gemeente: "De voortgang van de bouwwerkzaamheden wordt evenals de bouwoverlast en de openstelling betrokken in het overleg tussen de gemeente en de eigenaar van de camping." De woordvoerder van de gemeente gaat ervan uit dat de camping per 1 april 2021 weer opengaat. Eigenaar Oostveen hoopt dat het eerder zo ver is. Hij zegt dat begin januari een groot aantal chalets klaar is en in de verhuur gaat. Ook zet hij voor de camping een nieuw toiletgebouw neer.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.