RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Na 900 jaar verdient de stadsmuur eindelijk een eigen tentoonstelling


UTRECHT - De ommuurde stad. Zo heet de nieuwe tentoonstelling in het Centraal Museum in Utrecht, die zaterdag opent. Utrecht was de eerste stad in Nederland die een stadsmuur en een singel rondom haar stad mocht aanleggen. Daarom is het volgens Stadsconservator René de Kam ook een erg bijzondere tentoonstelling. "In Utrecht kun je de hele geschiedenis tot en met negenhonderd jaar geleden terug zien in onze stadsmuur."

 Curator René de Kam Curator René de Kam | Foto: RTV Utrecht

Rond 1850 wordt de stadsmuur gesloopt. Steden hoeven dan niet meer apart verdedigd te worden. Want we krijgen een landsverdediging. Utrecht haalt de muren weg en maakt er een park van. René: "En nu de singel in de stad weer helemaal rond is, is het een extra reden om deze stadsgeschiedenis eens goed te belichten in een tentoonstelling."

Wachttoren
De Utrechtse stadsmuren waren zo'n vijf kilometer lang met vijf grote entreepoorten. En die lange en hoge stadsmuren moesten natuurlijk worden bemand. En in de middeleeuwen zorgden Utrechters zelf voor hun verdediging. René: "Alle gilden in Utrecht moesten wachtlopen. Dus als je bijvoorbeeld smid was dan moest je je eens in de twee weken melden bij de smeetoren. En dan liep je daar een wachtronde. Stel je voor dat je dat nu nog zou moeten."

 Bastion Sonneborgh Bastion Sonneborgh | Foto: Centraal Museum

Denker des Vaderlands Daan Roovers, Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer, planoloog Zef Hemel en historicus Beatrice de Graaf, reageren in vier korte films in de tentoonstelling op verschillende thema's die worden aangesneden en verbinden die met het heden. Ook zullen unieke objecten en schilderijen zijn. De tentoonstelling loopt tot 17 januari volgend jaar.

Op pad met René de Kam


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.Lees ook
Nieuwsoverzicht

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -